SISAČKE ŽUPANIJSKE CESTE

Plaću od 14 tisuća kuna ubire v. d. ravnatelja jer su 'zaboravili' izabrati stalnog

15.02.2016 u 12:31

Bionic
Reading

Sedam mjeseci proteklo je otkako je Stipo Šapina (HDZ), načelnik Općine Donji Kukuzari, postavljen za v. d. ravnatelja Županijske uprave za ceste (ŽUC) Sisačko-moslavačke županije, a natječaj za novog ravnatelja još nije raspisan. ŽUC je javna ustanova koju je osnovala Sisačko-moslavačka županija (SMŽ) i prema Zakonu o javnim ustanovama natječaj je trebao biti raspisan trideset dana od stupanja na snagu v. d. ravnatelja, odnosno u kolovozu 2015., ali to do danas nije napravljeno. I dok jedni tvrde da je razlog taj što sadašnji v. d. nema potrebne kvalifikacije i to što ga se tako želi ostaviti na tom mjestu s plaćom od oko 14 tisuća kuna, prozvani odgovaraju da je razlog za to Odluka Skupštine SMŽ-a donesena u ožujku 2015. koja nikako da se promijeni i za koju proizlazi da je iznad zakona

Prema Zakonu o javnim ustanovama natječaj je trebalo raspisati peteročlano Upravno vijeće ŽUC-a na čelu kojeg je Roman Rosavec (HDZ).

'Mi se ponašamo prema naputku osnivača ŽUC-a, a to je županija Sisačko-moslavačka. Na njoj je da se odredi o tom pitanju. Ne znam kad će se to dogoditi', kazao je za tportal Rosavec.

Od Šapinina imenovanja prošlo je sedam mjeseci, održane su tri sjednice Skupštine SMŽ-a, a nikakve odluke o natječaju nema. Izvori tportala tvrde da je razlog za ne raspisivanje natječaja činjenica da Šapina nema potrebnu diplomu, odnosno da diplomu Više trgovinske škole u Beogradu nije nostrificirao i da mu nije priznata u Hrvatskoj, pa se postavlja pitanje kako je kao takav mogao postati v. d. ravnatelja.

'To nije točno. Šapina je ispunjavao sve uvjete iz natječaja', tvrdi Rosavec.

I dok smo se spremali nazvati Šapinu, brži od nas bio je Rosavec i kratko ga izbrifirao zašto smo ga zvali.

'Znam što ćete me pitati. O svemu sam obaviješten', kazao je Šapina prije negoli smo se stigli i predstaviti.

'Najprije da vam kažem da diplomu imam. Završio sam srednju ekonomsku školu u Bosanskom Šamcu i diplomirao na Viškoj trgovinskoj u Beogradu. Imam i diplomu i indeks', tvrdi Šapina.

Dodaje da je za neraspisivanje natječaja kriva bivša Skupština SMŽ-a na čelu sa Željkom Soldom (HSP) koja je u ožujku 2015. donijela Odluku o tome da Skupština SMŽ imenuje ravnatelja na prijedlog Upravnog vijeća, a do tada je imenovanje, kao što stoji u Zakonu, obavljalo samo Upravno vijeće.

'Zbog te Odluke ne može se raspisati natječaj i ja sam još v. d., a ne zato što ja nemam diplomu', tvrdi Šapina.

Na našu opasku da je kućni prijatelj sa županom SMŽ-a Ivom Žinićem (HDZ) tvrdi da se znaju godinama i da to s tim nema veze.

Upitan da objasni kako onda, ako je Skupština SMŽ-a nadležna za raspisivanje natječaja, a ne Upravno vijeće, u tri sjednice održane u posljednjih sedam mjeseci to još nije napravila, navodi da će se to dogoditi čim se poništi Odluka prethodne Skupštine.

'Da vam budem iskren, ja se ne mislim na natječaj, kad bude raspisan, ni javiti. Nije to neka atraktivna pozicija', kazao je Šapina dodajući da načelničku dužnost u Donjim Kukuzarima obavlja volonterski.

Prozvani Soldo ističe da se ne može sjetiti sporne Odluke jer je 'bila jedna od mnogih koje su donesene za njegova mandata', ali dodaje da je nova Skupština mogla u proteklih sedam mjeseci izmijeniti sve što je htjela jer većinu imaju.

'To je čisto politikantstvo. Sve donesene Odluke uvijek prolaze i verifikaciju Ureda državne uprave. Mislim da nijedna za moga mandata nije osporena, a ne mogu se sjetiti ni da ju je itko od vijećnika pokušao osporiti, pa tako i ovu koju spominjete. Što se tiče Šapine, informacije o tome da ne ispunjava potrebne uvjete za mjesto v. d. ravnatelja sam i ja čuo, pa ćemo to pitanje otvoriti na sljedećoj sjednici Skupštine SMŽ-a.

Usto, smatram da je prevario birače i da se nalazi u nečem što bi se moglo nazvati sukobom interesa. Izabran je neposredno na izborima, sad volontira kao načelnik i prima veću plaću od ŽUC-a koji pokriva održavanje i asfaltiranje cesta u Donjim Kukuzarima', zaključuje Soldo koji je danas vijećnik u Skupštini SMŽ-a.

Iduća Skupština SMŽ-a trebala bi se održati 23. veljače, a hoće li se Odluka, koja navodno koči raspisivanje natječaja, tada poništiti, ostaje vidjeti.

Bišvi ravnatelj ŽUC-a s lažnom diplomom

Netom prije no što je Šapina postavljen, s mjesta ravnatelja maknut je bliski suradnik tadašnje županice Marine Lovrić Merzel, Željko Marjanović, tada član HNS-a, a danas Čačićevih Reformista jer, navodno, nije imao diplomu Mašinskog fakulteta u Banjaluci na kojem je tvrdio da je diplomirao.

23707 ,330196 ,313395 ,401492