OD DANAS

Plaćajte kazne na licu mjesta, duplo je jeftinije

01.06.2013 u 10:17

Bionic
Reading

Od danas su na snazi izmjene Prekršajnog zakona. Glavna novina su takozvani popusti na prekršajne kazne, pa će tako onaj koji kaznu plati na licu mjesta od danas proći dvostruko jeftinije

Ako nemate dovoljno gotovine, poslužit će i kartice budući da je i policija opremljena POS-ovim uređajima. Ako, pak, u zakonskom roku platite dvije trećine kazne, oprašta vam se ostatak iznosa. Osnovna namjera zakonskih izmjena je poboljšati naplatu prekršajnih kazni, budući da je u razdoblju od 2007. do 2011. naplaćeno njih tek 12 posto. Popustima na kazne također se žele rasteretiti sudovi, naglašava ministar pravosuđa Orsat Miljenić

'Naša procjena u ovom trenutku je da će se sa stupanjem na snagu zakona, Visoki prekršajni sud rasteretiti odmah za više od 6.000 predmeta, da će se sukcesivno rasterećivati za oko 16.000, što znači da će prosječno padati za 50-ak posto', istaknuo je Miljenić.

Tomu bi trebao pridonijeti i institut beznačajnog prekršaja, što znači da prekršaje koji posebno ne ugrožavaju druge, tužitelj može zanemariti. Kako bi se smanjio broj neutemeljenih žalbi, oni koji izgube spor, bit će prisiljeni uz kaznu platiti i troškove suda. Ako se na to ogluše, slijedi prisilna naplata.

'Kad dobijete pravomoćnu sudsku odluku, ide na FINA-u. Koliko imate tamo, skida vam se s računa', kaže ministar.

Novost je i registar neplatiša kazni, ako se u njemu nađete nećete primjerice moći registrirati auto. Izmjene Prekršajnog zakona pozdravljaju u HAK-u. Voditelj Odjela preventive i edukacije, Damir Novak nada se da će one pridonijeti i većoj kulturi vozača na hrvatskim cestama koja je, kaže, na niskoj razini.


'Taj zakon se i donosi iz tog razloga da na neki način učini izvjesnije ono krajnje kažnjavanje. Dakle, ne samo to da će vozač biti prijavljen ili netko drugi tko učini prekršaj, nego da će on na kraju tu kaznu ipak i platiti. Ovaj zakon kroz nekoliko novina koje donosi upravo bitno povećava tu izvjesnost kažnjavanja na kraju'.

Izmjene Prekršajnog zakona pozdravljaju i građani. Složno poručuju, prekršaj je prekršaj, a sada se bar može platiti s popustom. Evo što su izjavili u anketi Media servisa:

'Mislim da je to u redu, da malo pripaze vozači i da se kazna plati na licu mjesta... To će sigurno pozitivno stimulirati ljude da plaćaju te kazne... Mislim da će to ljudima sigurno olakšati plaćanje, a vjerojatno će policija imati veći postotak naplate... Smatram da su izmjene vrlo efikasne sa aspekta države koja će brže i efikasnije naplatiti kazne.... Već sam metila u vozačku 300 kuna za svaki slučaj da nekaj ušparam'.