kreće kampanja

DIP objavio pravovaljane liste, evo koga ćete sve moći zaokružiti na izborima

30.03.2024 u 17:18

Bionic
Reading

U ponoć je istekao rok za predaju kandidatura za parlamentarne izbore. Zaprimljeno je 166 lista, no jedna je povučena, pa ih je 165 pravovaljanih, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) na konferenciji za medije

Glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski rekao je da je jedna lista povučena, pa je ukupno 165 pravovaljanih lista u svih 11 izbornih jedinica, prenosi HRT. U 12., gdje se biraju pripadnici nacionalnih manjina, 17 je kandidata i osam zamjenika, naveo je.

'Kad gledamo u odnosu na 2020. godinu, 27 lista je manje. Tad smo imali 192 liste, sad imamo 165. Ukupno je 2277 kandidatkinja i kandidata', rekao je Hojski.

Najviše lista u 9. jedinici

Najviše lista, njih 18, je u 9. izbornoj jedinici. 1. i 10. izborna jedinica imaju 17 predloženih lista.

3., 6. i 7. imaju 16 lista, 5. ima 15 lista, a 14 lista imaju 2., 4. i 8. izborna jedinica.

Najmanje lista, kao i uvijek, je u 11. izbornoj jedinici, u kojoj bira dijaspora, tj. hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. U toj je jedinici osam lista.

Sve naše liste sa 17 sati objavljene su na webu DIP-a i tim je trenutkom počela službena izborna promidžba, naveo je Hojski. Promidžba traje do 15. travnja u ponoć, a u utorak 16. travnja i na dan izbora vrijedi izborna šutnja.

U srijedu 17. travnja birači će odlučiti o 151 zastupniku koji će ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora. 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Iz DIP-a su se također oglasili priopćenjem u vezi s, kako kažu, brojnim upitima medijskih kuća o načinu praćenja službene izborne promidžbe.

Navode da se izjave i poruke izbornih sudionika na izborima za Hrvatski sabor, kao i na svim dosadašnjim izborima, objavljuju u "izbornim blokovima", s jasnom oznakom (Izbori 2024 i sl.) koja odvaja taj blok od drugog dijela pojedine emisije.

Vezano za upite medija kako postupati, kako mediji navode, s "izbornim izjavama" predsjednika Republike Hrvatske, stajalište je Državnog izbornog povjerenstva da navedene izjave ne smiju biti dio "izbornog bloka".

'Također ističemo da bi repliciranje pojedinih izbornih sudionika predsjedniku Republike Hrvatske na konkretne "izborne teme" izvan "redovnog izbornog bloka" u pojedinim emisijama, stvorilo novi "paralelni izborni blok", što je suprotno točkama 3. i 4. Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske od 18. ožujka 2024., stoji u priopćenju DIP-a.

Radi se o upozorenju Ustavnog suda u povodu Milanovićeve izjave da će se kandidirati na izborima, u kojemu mu se zabranjuje da bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za premijera i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji.