ZABIJANJE VOZILIMA

Pješaci u Francuskoj na oprezu nakon tri napada

23.12.2014 u 11:27

Bionic
Reading

Francuski premijer Manuel Valls pozvao je u utorak na 'oprez, jedinstvo i zajedništvo' nakon tri napada u Francuskoj u posljednja tri dana, zanijekavši istodobno da vlast pokušava umanjiti njihov značaj

'Ne relativiziramo situaciju', kazao je za radio Europe 1, ustvrdivši pritom da nema povezanosti između napada i da je policija suočena s tri pojedinca koji su djelovali samostalno što otežava rad obavještajnih službi.

U ponedjeljak navečer na zapadu Francuske 37-godišnji vozač kombija zabio se u štand na božićnom sajmu u Nantesu ozlijedivši 11 osoba, od čega pet teško. Nakon sudara zadao si je nekoliko uboda nožem u prsa. Motivi njegova napada nisu poznati.

Napad se dogodio dan pošto se drugi vozač na istoku Francuske, u Dijonu, zabio automobilom u prolaznike ranivši 13 osoba. Tijekom napada izvikivao je 'Allahu Akbar'.

Prvi napad bio je subotu kad je 20-godišnji državljanin Burundija ubijen nakon što je zadao ubodne rane trima policajcima u središnjem dijelu Francuske izvikujući iste riječi.


U Francuskoj su pojačane mjere opreza pošto je Islamska država pozvala da se napadaju građani onih država koje sudjeluju u napadima na položaje IS-a u Iraku.

Prema tužiteljima, vozač u Dijonu patio je od mentalnih poremećaja i bio na psihijatrijskom liječenju te u njegovu slučaju nema terorističkih motiva napada. Oni su kazali kako nisu pronašli veze između toga napada i onoga dan ranije u Joue-les-Toursu kojeg istražuje antiteroristička jedinica pariškog tužiteljstva. Napadač u Joue-Les-Toursu državljanin je Burundija koji živi u Francuskoj i prešao je na islam.