BEZRECEPTNI LIJEKOVI

'Pitanje je hoće li se Konzumu isplatiti prodaja tableta za glavu'

14.10.2014 u 07:31

Bionic
Reading

Za razliku od ljekarnika u Francuskoj, koji su prošlog tjedna izašli na ulice jer tamošnja vlada želi kroz izmjene zakona omogućiti prodaju bezreceptnih lijekova u supermarketima, hrvatski farmaceuti na ulice neće jer kod nas je takva odredba odavno implementirana u zakon, a nisu pretjerano ni zabrinuti što bi tablete za glavu mogao prodavati najveći domaći trgovački lanac

Kako je tportal. hr prije nekoliko dana pisao, Konzum razmatra proširenje djelatnosti pa bismo uskoro, doduše u posebnim dijelovima marketa, mogli kupovati tablete za glavu.

Mogućim ulaskom Konzuma u dio njihove niše, čini se, nisu zabrinuti u Udruzi ljekarnika jer kako nam je rekao Saša Cvetojević, dopredsjednik udruge, 'vrlo je upitno koliko je to danas isplativ posao s obzirom na to da postoji niz strogih uvjeta koje valja zadovoljiti, a i s obzirom na visoku cijenu bezreceptinih lijekova'.

'U zakonu definitivno postoji mogućnost da se lijekovi prodaju u marketima, ali ne odmah na polici sa dječjom hranom. Postoji niz zakonskih preduvjeta koje onaj tko se odluči na takav potez, mora ispuniti. Od zapošljavanja magistra farmacije pa do posebnih uvjeta za skladištenje itd.

Nažalost, ljekarnici tu ne mogu ništa jer zakon postoji već nekoliko godina. DM je u svojoj ponudi imao nešto slično, ali koliko mi je poznato, ne u svim trgovinama. Upitno je koliko je to kratkoročno isplativ posao s obzirom na visoke cijene bezreceptnih lijekova. Dugoročno bi se zarada mogla i ostvariti', kazao je Cvetojević.

Praksa prodaje lijekova bez recepta postoji u i u nekim europskim zemljama, ali i u SAD-u. Francuska vlada taj potez javnosti je predstavila kao jednu od mjera za poboljšanje ekonomskog rasta, a naša kao da je odavno znala da ćemo biti u problemima pa je istu stvar u zakon ucrtala prije nekoliko godina.