RH i CRNA GORA

Pitanje granice riješiti 'na civilizirani način'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.01.2009 15:43
  • Objavljeno 14.01.2009 u 15:43
Zastave Crne Gore i Hrvatske

Zastave Crne Gore i Hrvatske

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Hrvatska i Crna Gora žele riješiti osjetljivo pitanje razgraničenja na moru u duhu dobrosusjedskih odnosa na civiliziran i europski način, što pokazuje prvi sastanak Mješovitoga hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu tog pravnog postupka pred Međunarodnim sudom pravde, izjavili su u srijedu u Zagrebu ministri vanjskih poslova RH i Crne Gore

'Vjerujemo da ćemo u vrlo skoroj budućnosti pokazati da se takva pitanja mogu rješavati na obostrano prihvatljiv način, civiliziran, europski način. Pitanje razgraničenja je uvijek zahtjevno za dvije zemlje', rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon susreta s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom koji boravi u službenom posjetu Zagrebu.

Prije susreta dvojice ministara pod predsjedanjem Jandrokovića održan je prvi sastanak Mješovitog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između RH i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Hrvatsku su predstavljali i ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović, akademik Davorin Rudolf, načelnik Uprave za granice MUP-a Nikola Milina, glavna pravna savjetnica MVPEI-a Andreja Metelko-Zgombić i profesorica s Pravnog fakulteta Maja Seršić, a Crnu Goru uz ministra Roćena još tri crnogorska stručnjaka za razgraničenje.
Hrvatska i Crna Gora imaju privremeni granični režim budući da je na snazi privremeni sporazum o granici na moru koji je hrvatska Vlada u prosincu 2002. potpisala s tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom u čijem je sastavu tada bila i Crna Gora.

'Trenutno imamo privremeni režim koji želimo učiniti trajnim, želimo to učiniti tako da jedna i druga strana budu zadovoljne i želimo pokazati da je došlo vrijeme da se i na ovom prostoru takva pitanja rješavaju mirno, rješavaju civilizirano i rješavaju europski', istaknuo je Jandroković u izjavi za novinare.

Hrvatski i crnogorski premijer Ivo Sanader i Milo Đukanović, dogovorili su se u ožujku prošle godine u Zagrebu da se osnuje Mješovito hrvatsko-crnogorsko povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.
Roćen je novinarima kazao kako su na prvom sastanku tog povjerenstva održanom u srijedu u Zagrebu, dogovorene metode rada.

'Razgovaralo se o tehničkim pitanjima i pokazali smo dobru volju da želimo u duhu dobrosusjedskih odnosa na civilizirani način, dijalogom prema najvišim europskim standardima rješavati tako osjetljiva pitanja kao što je pitanje razgraničenja', rekao je Roćen.

Na pitanje novinara jesu li izjave o civiliziranom i europskom rješavanju graničnog problema neizravna poruka Sloveniji, Jandroković je rekao da ne bi povezivao ta dva slučaja.

'Svi smo mi odgovorni za vlastito ponašanje, svi mi isto tako imamo svoje nacionalne interese i ciljeve, ali važno je da ih ostvarujemo na civiliziran, demokratski i europski način'.

Roćen je dodao da 'ovo nije odluka ni protiv koga. To je odluka za Crnu Goru i Hrvatsku, za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne stabilnosti i za ubrzanje našeg euroatlantskog puta'.

Dvojica ministara ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja odličnima.

Hrvatska i Crna Gora ovom prilikom potpisale su i Sporazum o zaštiti hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj. Obje manjine već sada imaju visoku razinu zajamčenih prava, rekli su ministri dodajući da se ovim sporazumom daje dodatni pravni okvir i pravna zaštita.

Mesić i Roćen potvrdili vrlo dobre odnose Hrvatske i Crne Gore

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u srijedu crnogorskog ministra vanjskih poslova Milana Roćena, a tijekom susreta potvrđeni su vrlo dobri odnosi dviju država koji su u stalnom usponu te značajno pridonose stabilnosti ove regije, priopćio je Ured predsjednika Republike.

Bilateralni odnosi napose napreduju u gospodarstvu, suglasili su se Mesić i Roćen, kojega je predsjednik primio u svome Uredu.

Hrvatska ulaganja u Crnu Goru udvostručena su u 2008., a riječ je o dugoročnim poslovima jer ta zemlja počinje važne infrastrukturne projekte, navodi se u priopćenju.

Mesić je istaknuo spremnost Hrvatske da pomogne Crnoj Gori na putu u euroatlantske integracije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi