NOVO SPORNO IME

Pitali smo šefa zagrebačkog HDZ-a hoće li podržati promjenu imena Masarykove

06.09.2017 u 18:03

Bionic
Reading

Nakon što je Trg maršala Tita konačno poslan u ropotarnicu povijesti zakotrljala se priča o preimenovanju Masarykove ulice u Zagrebu. Arhitekt operacije deložacije bivšeg jugoslavenskog diktatora iz centra Zagreba, Zlatko Hasanbegović, našao je novu metu, prvog čehoslovačkog predsjednika. Što misli o preimenovanju Masarykove, pitali smo predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića

Politički tajnik stranke Nezavisni za Hrvatsku vješto se skriva iza tehnikalija i Masaryka gura pod nos HDZ-u.

U razgovoru za RTL u utorak navečer Hasanbegović je kazao da nikad nije rekao da će krenuti u operaciju preimenovanja Masarykove ulice.

Hasanbegović tvrdi da svaki prijedlog mora doći na raspravu, a o preimenovanju Masarykove ulice bilo je više prijedloga. Poručio je da je prava adresa za pitanje Masarykove ulice - HDZ.

Bandić priprijetio Hasanbegoviću

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u srijedu ujutro u emisiji Zagrebi po Zagrebu na Radio Sljemenu poručio Hasanbegoviću da ako nastavi i s Masarykom - da će se, s obzirom da je povjesničar, uskoro baviti isključivo poviješću.

'Naime, 1999. godine na prijedlog akademika Ranka Marinkovića i tadašnjeg kluba HDZ-a, pokrenuta je inicijativa za promjenu te ulice', kazao je RTL-u Hasanbegović te s tog prijedloga, 18 godina poslije, planira otpuhnuti prašinu i staviti ga na dnevni red kao predsjednik skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Andrija Mikulić je za tportal kazao da je ime vođe jednog režima na najljepšem zagrebačkom trgu HDZ-u bilo najspornije od svih imena i zato su inzistirali na promjeni, a ako se na dnevnom redu pojavi još koje ime, tek će vidjeti što s time.

'Vjerojatno još postoji takvih naziva ulica koje su jednima sporne, a drugima nisu, pa bi onda valjalo donijeti pravilo za sve. Ovako bismo mogli unedogled', poručio je Mikulić.

Masaryk je sporan Hasanbegoviću zbog promicanja jugoslavenske ideje.

  • +5
Trg maršala Tita Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX