NOVA VLADA

Pitali smo Most bi li im smetao Prgomet kao ministar

14.09.2016 u 20:22

Bionic
Reading

Kadrovska križaljka nove vlade za mostovce je zadnja točka pregovora s HDZ-om. S imenima ljudi i ministarskim mjestima ne žele kalkulirati prije nego li se, kako su već rekli, ne usuglase međusobni programi što smatraju puno zahtjevnijim poslom od podjele resora. Dok se u medijima spekulira o tome kako će im HDZ ponuditi četiri ministarstva, što je za dva manje nego prošli put, iz izvora bliskih vrhu Mosta potvrđuju kako na pitanje kadroviranja međusobno do sada nisu potrošili ni minute. Kada se postigne suglasje, stvari će se, neslužbeno doznajemo, rješavati u kompletu

O mogućim pozicijama besmisleno im je i razgovarati jer do prije neki dan nisu ni znali hoće li započeti pregovore s HDZ-om jer je bio upitan njihov pristanak na zakonske izmjene prije ustroja vlade. Da se išlo obrnutim redoslijedom, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Mostu, poslala bi se loša poruka. Smatraju kako bi se priča mogla zakomplicirati prije no što se postigne suglasje i dogovor oko programskih stvari, a koje se ne odnose samo na njihovih sedam točaka.

Nakon prvog susreta pregovaračkih timova HDZ-a i Mosta, stranački lideri Andrej Plenković i Božo Petrov suglasni su i zadovoljni smjerom kojim su krenuli. Pristajanje HDZ-a na uvjete Mosta, uz dodatna objašnjenja, kako bi se složila stabilna vlada, mostovcima je važna zbog dokazivanja partnera koji ozbiljno misli jer se prisjećaju loših iskustava iz ne tako davne prošlosti. Kadrove pak planiraju rješavati u kompletu nakon usuglašavanja programa.

Dok imenovani stranački pregovarački timovi razmjenjuju dokumente i podatke pripremajući se za novi krug razgovara najavljen za idući ponedjeljak, iz HDZ-a su u medije procurile neslužbene informacije i spekulacije kako su Mostu navodno spremni ponuditi četiri ministarstva, dva manje nego u prošloj Vladi. Iako nikakvih službenih potvrda nema ni s jedne pregovaračke strane, nagađa se kako bi HDZ od Mosta tražio Ministarstvo gospodarstva, a zauzvrat bi im mogli ponuditi Ministarstvo zdravlja. Mostovcima bi, navodno, ostalo Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i Ministarstvo zaštite okoliša te Ministarstvo uprave.

I dok je javnosti jasno kako će HDZ tražiti premijersko, mjesto potpredsjednika vlade ponudit će se Mostu. No izbačeni mostovac i povratnik u HDZ Drago Prgomet neki dan je pak poručio kako im mjesto predsjednika Sabora neće prepustiti.

U Mostu, kako neslužbeno doznajemo, nemaju problema s Dragom Prgometom jer on nije službeni pregovarač s HDZ-ove strane pa nije u poziciji da o ičemu razgovara s njim dok njegov status unutar HDZ-a smatraju njihovom stranačkom stvari.

On im, navodno, trenutačno nije u fokusu, no hoće li se stvari promijeniti, ako se s njegovim imenom počne ozbiljno kalkulirati na nekom ministarskom mjestu ili funkciji u Saboru, tek će se vidjeti.