GOSPODARSKI PROGRAM HDZ-a

Pitali smo IFO institut je li Oreškovićeva vlada iskoristila njihove prijedloge reformi

19.05.2016 u 06:51

Bionic
Reading

Dvije godine pred parlamentarne izbore HDZ se u javnosti neprestano hvalio angažmanom minhenskog ekonomskog instituta svjetskog glasa Ifo u izradi gospodarskog programa stranke. Prijedlog reformi koje su osmislili stručnjaci iz Ifoa predstavljen je u potpunosti tek nakon izbora, a upitno je i koliko se na njemu temelji ekonomska politika aktualne hrvatske vlade. To je tportalu potvrdio u ekskluzivnoj izjavi i lider tima njemačkih ekonomista koji je program napravio, dr. Siegfried Schönherr

‘Naš institut je izradio jednu detaljnu znanstvenu analizu reformskih pitanja iz perspektive ekonomista’, pojasnio je dr. Siegfried Schönherr na upit tportala kako komentira aktualne reformske prijedloge vlade Tihomira Oreškovića i koliko sve to korespondira s onime što je za HDZ, odnosno njegovu zakladu državnog zavjeta, osmislio minhenski Institut Ifo.

‘Poduzeli smo sve u našoj stručnoj moći da naša studija bude napravljena po najvišim znanstvenim kriterijima’, kaže njemački ekonomist, inače stručnjak za ekonomiju Trećeg svijeta.

‘Političari, to nam je svima jasno, moraju u obzir uzeti i druge, političke kriterije kada koncipiraju reformsku politiku i njezino provođenje. Stoga našu studiju gledamo kao znanstveni poticaj političarima, koji političare treba podsjećati i na taj element politike u mreži interesa, odnosa moći i ciljeva’, rekao nam je Schönherr, dodajući kako ‘reformski program vlade neće odgovarati isključivo znanstvenim promišljanjima’ do kojih je analizirajući ekonomsko stanje Hrvatske došao institut Ifo. U prijevodu, u reformskoj politici vlade Tihomira Oreškovića se baš i ne može prepoznati ono što je predložio minhenski institut.

Schönherr na kraju zaključuje da je ‘odgovornost hrvatskih političara koncipirati vlastite reformske mjere’ te da se Ifo u sve to ‘neće nepozvan miješati’.

Da su njemački ekonomisti ozbiljno pristupili svom poslu, izradivši jedan koherentan ordoliberalni ekonomski program za reformu hrvatske ekonomije, svjedoči i najnovije izdanje njihova stručnog časopisa ‘CESifo Forum’, koje je baš posvećeno predstavljanu Ifove studije napravljene za HDZ. Uvodni su tekst napisali Siegfrid Schönherr i Oliver Falck, a u njemu ističu znanstvenu utemeljenost njihovih reformskih prijedloga, koji se temelje na obilju relevantnih statistika o hrvatskom gospodarstvu.

U svakom slučaju, od 'vlade stručnjaka' bi se očekivalo malo više uvažavanja prijedloga ekonomskih stručnjaka svjetskog glasa, kojima je plaćeno da napišu koherentan prijedlog reformskih mjera za spas hrvatskog gospodarstva.