FORUM MLADIH SDP-A

Pitali Bandića: Kako drugi grade stadione upola jeftinije od Zagreba?

30.06.2016 u 11:06

Prosvjedna akcija Foruma mladih SDP-a Zagreb pod nazivom "Stadion Maksimir"

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Članovi Foruma mladih zagrebačkog SDP-a u četvrtak su ispred zgrade Gradske uprave održali prosvjed pod nazivom 'Stadion Maksimir' na kojem su istaknuli fotografije nekih europskih stadiona i cijene njihove izgradnje, želeći na taj način upozoriti gradonačelnika Milana Bandića na, kako tvrde, dugogodišnje pogrešno upravljanje i neracionalno ulaganje u Maksimirski stadion

Pritom su iznijeli podatak da je samo u rekonstrukciju stadiona u posljednjih 20 godina uloženo oko 800 milijuna kuna, dok se u drugim europskim gradovima grade kvalitetniji i jeftiniji stadioni.

'Danas smo se okupili ispred zagrebačke Gradske uprave kako bismo upozorili gradonačelnika, Gradsku upravu i građane na to kako se godinama netransparentno upravljalo Maksimirskim stadionom. Procjene govore da je 800 milijuna kuna u posljednjih 20 godina uloženo u Maksimirski stadion', izjavio je novinarima predsjednik Foruma mladih SDP-a Zagreb Matej Mišić

Drugi grade kvalitetnije i jeftinije stadione od Maksimirskog

RTL Autor: RTL

Rekao je kako se u drugim gradovima Europe svakodnevno grade stadioni koji su funkcionalniji, kvalitetniji i jeftiniji od Maksimirskog. Tako je, primjerice, u Budimpešti, 2015. izgrađen potpuno novi stadion za 25.000 ljudi za 300 milijuna kuna. Mišić kaže kako je nevjerojatno da i veći stadioni od Maksimirskog koštaju od 400 do 500 milijuna kuna, a stadioni veličine Maksimira oko 300 milijuna kuna. 'U Maksimirski stadion je dosad uloženo 800 milijuna kuna i znamo da to nije gotovo jer stadion ne samo da nije dovršen nego je, praktički, u poluraspadajućem stanju. Tu će se morati uložiti još jako puno novca kako bi izgledao kao stadioni koji su sada nanovo izgrađeni', ocijenio je Mišić.

'Poruka je vrlo jasna: gradonačelnik Bandić mora prestati sa svojim lažnim obećanjima jer od 2004. najavljuje kako će dovršiti stadion', istaknuo je Mišić. Zanimljivom je ocijenio Bandićevu izjavu iz 2004. kad je rekao 'da mu građani mogu pljunuti u lice ako Maksimirski stadion ne bude gotov do 2006.', pa i izjavu iz 2013. da će se Europske sveučilišne igre otvoriti na obnovljenom Maksimirskom stadionu.

Također je podsjetio na Bandićevu najavu iz 2015. da će izgraditi dva krova iznad dvije tribine na Maksimirskom stadionu za cijenu od 280 milijuna kuna te ga pozvao da konačno obavijesti javnost kada, na koji način i za koju cijenu će Maksimirski stadion biti dovršen.

Trebao biti završen prije deset godina

'Evo posljednjih tjedana smo se svi zajedno radovali uspjesima Hrvatske nogometne reprezentacije i ona, ako nitko drugi, zaslužuje igrati na stadionu koji dolikuje takvim kvalitetama, a ne na ruševnom zdanju, kao što je Maksimirski stadion', rekao je.

Mišić je, na upit novinara ima li taj njihov prosvjed veze s predizbornom kampanjom, rekao da to nema veze toliko s predizbornom kampanjom s obzirom da direktno prozivaju gradonačelnika Bandića, a lokalni izbori će biti tek za godinu dana.

'Deset godina je prošlo od tog navodnog krajnjeg roka do kada će stadion biti gotov. Nama je već dosta tih obećanja gradonačelnika i zbog toga smo morali pozvati javnost i upozoriti i odgovorne ljude koji rade u Gradskoj upravi pa i samoga gradonačelnika da se ne može igrati sa novcima poreznih obveznika, da se ne može igrati za građanima Zagreba i da mora jasno poslati poruku kada, kako i za koje novce će se izgraditi Maksimirski stadion, ako će se graditi', zaključio je predsjednik Foruma mladih SDP-a Zagreb Matej Mišić