Pita od krušaka ... kao iz lutkine kuće

Pita od krušaka ... kao iz lutkine kuće

08.09.2011 u 11:46

Bionic
Reading

... kao iz lutkine kuće zbog pomalo plastičnog izgleda krušaka i šećera u prahu i još mnogočega što me podsjeća na djevojčicu koja sam bila :)

Pita od krušaka ... mmm, tako profinjen, a tako jednostavan desert kojega se može servirati u svim prilikama; od doručka do deserta nakon neke fensi večere uz čašu desertnog vina ili nekog fiinog likera.

Jutros sam je doručkovala uz šalicu bijele kave i bila je točno ono što mi je trebalo za početak ovog lijepog ranorujanskog dana ... romantična sam danas, ne mogu si pomoći i ne želim!!!


Tanjurić sa stolicom je savršena podloga za pitu od krušaka iz Habiter chic-a, jedinog nyc look alike zagrebačkog dućana dragih prijatelja Dražena i Vedrana

za 4 do 6 osoba

za prhko/pitno tijesto:

300 g oštrog brašna ili onog za kolače
150 g putra
3 žutanjka
2 velike žlice kiseloga mlijeka (što je zapravo famozni buttermilk!!)
1 vrećica vanilin šećera
50 ili 40 g šećera
prstohvat soli
limunova korica po želji
malo cimeta
pekmez od marelice

Pobrašnite radnu plohu. U posebnoj posudi pomiješajte sastojke, lagano ih zamijesite i prebacite na radnu plohu. Mijesite ručicama dok se sastojci ne pretvore u srednje veliku, masnu kuglu. Brašnite koliko vam je potrebno e da vam se ne bi zalijepila za radnu plohu ili dlanove.

Kad je tijesto gotovo uzmite valjak i razvaljajte ga na veličinu dostatnu za pokrivanje dna kalupa za pite. Jedan dio će vam biti viška, jer je predviđen za ukrašavanje gornjeg sloja pite od krušaka.

U ovom sam ga slučaju odvojila i stavila u frižider. Spremam se od njega napraviti male tartine od jabuka.

Zagrijte pećnicu na 180 ili 200 C.

U kalup za pite stavite papir za pečenje, namastite ga maslacem i obložite tijestom.
Tijesto mjestimično ispikajte vilicom i premažite pekmezom od marelice.

za punjenje

4 srednje velike, zrele, sočne i mirisne kruške
2 velike žlice amaretta
čep sherryija ili višnjevače
prstohvat klinčića
žlica vode

Kruške narežite na ploške i ubacite ih u lončić s likerima, začinima i malo vode. Pustite da se krčkaju na laganoj vatri dok malo ne omekšaju.
Kad su se natopile sokovima i začinima izbacite ih iz lončića na tijesto, posložite u krug i stavite u pećnicu.


Rezanje krušaka nožićem koji je poklon od dragog :) - neprocjenjivo i beskrajno chic!

Pustite pitu da se peče 45 minuta dok joj rubovi tijesta ne poprime zlatnožutu boju i kruške počnu dobivati pomalo plastični, a zapravo zapečeni izgled.

Kad je gotova izvadite je iz pećnice, posipajte šećerom u prahu i servirajte uz kuglu zaleđenog ili običnog šlaga.

Slurp! :9


Varijanta sa zaleđenim šlagom ... nabavljivim u svim supermarketima. Kako je dosta sladak, izbjegnite dodatno šećerenje šećerom u prahu
. Ili napravite svoj, domaći šlag, zamrznite ga i onda servirajte na isti način. Zadaća mu je da glumi kuglicu sladoleda.


Varijanta vulgaris, za sve koji ne vole šlag :)

Stvar uz pitu odabrana je zbog romantičnog raspoloženja i zato što je svirala na radiju jutros pa me podsjetila na drage prijatelje Sonju i Luku, koji žive u Kuala Lumpuru. Ove smo se zime vozili autoputom od Singapura do Kuala Lumpura i pjevali je iz petnih žila! Volim i dijelim s vama dio te superpozitivne energije iako riječi nisu najveselije ;)