NOVI DOKAZI

Pinochet je špijunirao čak i osnovnoškolce!

03.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Novo otkriće iz iskopanih dokumenata povezanih s vladavinom Augusta Pinocheta otkriva režimsku opsjednutost kontrolom svojih najmlađih članova. Naime, Pinochetov režim u Čileu je špijunirao djecu, tinejdžere i adolescente u školama, bilo da se radi o javnim, privatnim ili vjerskim institucijama, piše Clarin

Novinar DPA-a, Mauricio Weibel, imao je pristup dokumentima iz obavještajne organizacije Nacionalnog informacijskog centra (Central Nacional de Informaciones, CNI), koji otkrivaju široku mrežu špijunaže. Mrežom je koordinirala ova obavještajna organizacije, nasljednik bivše čileanske nacionalne obavještajne agencije (DINA), i Ministarstvo obrazovanja pod Pinochetovim režimom (1973.-1990.).

CNI, koji je bio odgovoran za brojne otmice, mučenja i ubojstva protivnika diktature, 'svakodnevno je bio u kontaktu s Ministarstvom obrazovanja'. Ministarstvo koje je obično samo posvećeno edukaciji mladih ljudi je imalo i ured za sigurnost čiji su članovi redovito pohađali tečajeve s obavještajcima. Iako se već dugo sumnjalo na obavještajne aktivnosti u školama, nije bilo fizičkih dokaza do sada.

'Sada nitko ne može poreći da se to dogodilo, da je postojala i takva špijunaža', rekao je Weibel, koji je otkrio zapise tisuća nastavnika otpuštenih s posla iz političkih razloga. Postoje šokantni slučajevi. Na primjer, mladić Iván Salinas je bio 'osumnjičenik' između ostalog i zbog organiziranja slikarske radionice u svojoj školi. Postoje i drugi vrlo zabrinjavajući podaci, kao što je činjenica da su razni pripadnici Pinochetova Ministarstva obrazovanja bili naoružani oružjem koje je kupljeno javnim novcem.

Tijekom 1980-ih, dok je ova špijunska mreža bila aktivna, čileanska vlada je zatvorila mnoge škole i fakultete, te ih u većini slučajeva prodala privatnim investitorima. Takav sustav zadržao se do današnjih dana, pa i danas u Čileu samo 35 posto učenika pohađa javne škole. To je jedan od glavnih razloga studentskih prosvjeda koji su započeli 2011. protiv vlade Sebastián Piñera i koji su i danas u punom jeku.

U isto vrijeme, dok je ova mreža nadzirala moguće protivnike, Pinochetov režim pokušavao je formirati odani kadar mladih, pa su tako organizirane konferencije i tečajevi indoktrinacije na temu kao što je nacionalna sigurnost. Prema Weibelovom otkriću, nekoliko sadašnjih službenika bilo je među govornicima na tim sastancima. Zanimljivo je da su to trenutni ministar unutarnjih poslova, Andrés Chadwick, i vođa Samostalne demokratske unije (UDI), Patricio Melero