Ciklofil

Ping-pong prosvjed Sindikata biciklista

  • Autor: bl
  • Zadnja izmjena 02.04.2012 21:35
  • Objavljeno 02.04.2012 u 13:40
SindBic ping pong prosvjed

SindBic ping pong prosvjed

Izvor: Promo fotografije / Autor: SB

U utorak, 3. travnja, održat će se veliki prosvjed biciklista u Zagrebu, u 17 sati pred Gradskim poglavarstvom te u 18 sati pred MUP-om u Heinzlovoj

Posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo svakodnevnog policijskog kažnjavanja biciklista, što je apsurdno jer je biciklistička infrastruktura u Zagrebu takva da su biciklisti prisiljeni kršiti bizarna pravila i nedovoljno dobre zakone. A poštivati pravila znači i stavljati glavu u torbu - probajte samo voziti Miramarskom po cesti - nitko s imalo mozga u glavi neće to učiniti. I staze koje postoje ne mogu se zvati stazama - nefunkcionalne su, loše označene, blokirane ugostiteljskim objektima ili parkiranim automobilima, naglašavaju u Sindikatu biciklista, najagilnijoj domaćoj biciklističkoj udruzi koja organizira prosvjed.

Osim toga, kažu: 'Kad smo se žalili na situaciju, postalo je jasno da sve institucije peru ruke. Predstavnici Grada kažu da bicikliste globi MUP te da oni nisu odgovorni za to. Predstavnici MUP-a kažu da samo provode zakon i da se žalimo Gradu na manjkavost infrastrukture. Grad već dulje vrijeme usprkos obećanjima nije izgradio nijednu funkcionalnu stazu – sve se svodi na kozmetiku i bojanje nepovezanih žutih crta. MUP se slijepo drži zakona i ne želi uvidjeti da biciklisti nemaju alternative doli kršenja pravila. Iako volimo ping-pong, ne volimo da ga s nama igraju.'I baš zato, u utorak, 3. travnja, u 17 sati pred Gradskim poglavarstvom, dogodit će se Ping-pong prosvjed u kojem će prvo u odgovornima u poglavarstvu, a kasnije i onima u MUP-u, biti urudžbiran dopis sa zahtjevima za promjenama, ali i, simbolički, oprema za ping-pong.

Sindikat biciklista je predložio i rješenja među kojima su hitna izgradnja biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima tamo gdje izgradnja nije moguća. Tu je također zahtjev policiji da bicikliste, ako ih na kolniku očekuje tamo i štiti, a usto Sindikat biciklista traži izmjenu nadležnih zakona kako bi se biciklizam poticao i bicikliste štitilo, a ne obeshrabrivalo i kažnjavalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!