NJEMAČKA BRODICA

Pijan se nasukao brodom na slapovima Krke: 'Prvi put je netko učinio takvu ludost'

14.06.2023 u 21:56

Bionic
Reading

Brod koji je potonuo na dno rijeke Krke u Nacionalnom parku kojim nije ni smio ploviti, izvučen je s dna. Ozlijeđenih nema, a vlasnik koji je upravljao brodicom bio je pijan. Njemačka brodica bila je bez vlastitog pogona. Nakon izvlačenja, uspješno je izvučena i otegljena u najbližu marinu. Nesreća se dogodila u utorak u jutarnjim satima kada je njemački par odlučio brodom posjetiti Skradinski buk, unatoč istaknutoj zabrani

Znak zabrane uplovljavanja osobnim plovilom u Nacionalni park Krka jasno je istaknut na plavom skradinskom mostu. Unatoč toj činjenici vlasnik se privatnim brodom nasukao u samoj rijeci.

Ivan Paušić, vršitelj dužnosti lučkog kapetana Šibenik, objasnio je za RTL Danas što se dogodilo: 'Udarili su propelerom dolje, u podvodnu stijenu. Došlo je do oštećenja propelera, odnosno izbijena je osovina i došlo je do prodora vode uslijed čega je brodica potonula'.

Utvrđeno je kako je vlasnik bio pod utjecajem alkohola pa mu je izrečena i novčanu kazna od 1500 eura. A uz to, naplaćena mu je i kazna za protupravno uplovljavanje u Nacionalnu park Krka. Platio je 2000 eura, od maksimalnih osam koliko mu je moglo biti naplaćeno. No to nije sve. Skupo će ga koštati i izvlačenje i tegljenje broda.

Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka, izjavila je za RTL Danas: 'Prvi put u povijesti parka je netko učinio, usudila bih se reći, ovakvu ludost. Izrečena je već kazna koju je on podmirio. Srećom, evo danas se možemo evo i nasmijati na ovaj incident na našem području parka, jer nije došlo do onečišćenja, a i srećom nije bilo ozlijeđenih'.

  • +6
Tegljenje njemačkog broda iz Nacionalnog parka Krka Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev

Nikša Stipaničev, vlasnik tvrtke za izvlačenje brodova, opisao je u kakvom je stanju bio brod: 'Kompletno je bio na dnu. Napuhali smo zračne balone da ga dignemo i uspjeli smo dobit plovnost. Poprilična je šteta na brodu, ja mislim da šteta I spašavanje premašuju vrijednost toga plovila. Sad je upitno što će dalje vlasnik s njim raditi'.

U rezervoarima brodice u trenutku potonuća bilo je preko 400 litara dizelskog goriva.