opasan incident

Njemačka brodica koja se nasukala u NP Krka izvučena i otegljena

14.06.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon što se brodica njemačkih vlasnika u utorak nasukala u Nacionalnom Parku Krka, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u srijedu su javili kako je sve spremno za njeno izvlačenje, a u poslijepodnevnim satima brodica je izvučena i otegljena

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u srijedu su izvijestili kako je do nesreće u NP Krka došlo jučer, a da je Lučka kapetanija Šibenik izvijestila je što su sve do danas poduzeli. Naime, dojavu o nesreći službenici LK Šibenik zaprimili su od strane Postaje pomorske policije Šibenik oko 09.00 sati, a odmah po zaprimljenoj dojavi službenik šibenske Kapetanije izašao je na mjesto nesreće, gdje je zatekao nasukanu motornu brodicu imena „Simone“, duljine 9,3 metra, njemačke zastave, gotovo u potpunosti potopljenu od krmenog dijela prema pramcu, na poziciji 400 metara uzvodno od mosta Skradin, na zapadnoj riječnoj obali.

Uz voditelja, ujedno vlasnika brodice u trenutku nesreće na istoj je boravila i jedna ženska osoba, oboje državljani Njemačke, koji u nesreći nisu ozlijeđeni.

  • +6
Tegljenje njemačkog broda iz Nacionalnog parka Krka Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev

'U okviru preliminarnog očevida na poziciji nesreće službenik šibenske Kapetanije kao uzrok potonuća krmenog dijela utvrdio je gubitak pogonske elise zbog udara u riječno korito, zbog čega je brodica ubrzano primala vodu, dok brodski trup nije oštećen, što su provjerom potvrdili ronioci, angažirani na poziciju nesreće od strane osiguravajućeg društva. S obzirom da je brodica nastavila tonuti, a u brodskim spremnicima je preostalo oko 400 litara pogonskog goriva tipa diesel, oko plovila su postavljene plutajuće brane radi preveniranja eventualnog onečišćenja rijeke i okoliša', poručili su iz ministarstva.

Tegljenje njemačkog broda iz Nacionalnog parka Krka Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev

Lučka kapetanija Šibenik vlasniku je naložila ubrzani postupak komercijalnog vađenja i tegalj oštećene brodice na područje šibenskih Bilica, gdje će se nastaviti očevidne radnje o uzrocima pomorske nesreće. U svrhu izvlačenja oštećene brodice iz riječnog vodotoka osiguravajuće društvo ishodilo je od Nacionalnog parka Krka dozvolu za uplovljavanje dva broda, kojima će se tijekom današnjeg dana izvršiti potrebne radnje, stoji u priopćenju.

Nasukavanje brodice u NP Krka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MMPI

Podsjetimo, njemački turisti isplovili su iz Skradina prema Zadru, no skrenuli su na plovidbeni put kojim se mogu kretati samo brodovi NP Krka, javnih službi i oni s posebnom dozvolom. Udarili su o dno pa je plovilo djelomično potonulo. HRT javlja da je vozaču izmjereno 1,4 promila alkohola u krvi.