rasprava u EP

Picula: 'Sankcije utječu na Rusiju no nikada same po sebi nisu slomile agresora'

17.10.2023 u 21:37

Bionic
Reading

Sankcije protiv Rusije imaju učinka no EU treba odlučnije spriječavati njihovo zaobilaženje, ocijenila je većina zastupnika Europskog parlamenta u utorak dok je manji dio upozoravao da one teže pogađaju standard Europljana nego Moskvu.

U raspravi o učinkovitosti EU-ovih sankcija protiv Rusije zastupnici iz redova najvećih klubova, održanoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, podržali su sankcije kao instrumnet prtitiska na Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine, no istovremeno su upozoravali na "rupe" koje omogućavaju Moskvi da i dalje izvozi i financira svoja ratna djelovanja.

Većina je stoga zatražila njihovu strožu provedbu, proširenje i pooštrovanje, no zastupnici iz krajnje desnih i lijevih klubova te više nezavisnih zastupnika sankcije su ocijenili neuspješnim ističući da one više štete standardu Europljana no što potkopavaju rusko gospodarstvo.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders je otvarajući raspravu ustvrdio da "sankcije imaju snažan učinak na rusko gospodarstvo". Dodao je da su ruski prihodi od nafte i plina značajno pali, ali Moskva istovremeno povećava svoju vojnu potrošnju.

Reyners je, međutim, također naglasio da EU treba raditi na tome da se sankcije u potpunosti primjenjuju i da se spriječi njihovo  zaobilaženje. 

Andrius Kubilius je govoreći u ime Europske pučke stranke ukazao da "unatoč činjenici da su sankcije ograničenja cijena energenatajako pogodile ruske prihode, još uvijek Rusija može dobiti oko 700 milijuna eura dnevno od izvoza fosilnih goriva, a EU još uvijek Rusiji šalje oko 2 milijarde eura mjesečno za uvoz nafte i plina".

Kubilus je potom pozvao na uvođenja niza novih sankcija poput smanjenja gornje granice cijene sirove nafte sa sadašnjih 60 USD po barelu na 30 USD po barelu, embarga na uvoz ruskog LNG-a, ograničenja na uvoz goriva ako se goriva proizvode u trećim zemljama koristeći rusku naftu, zabranu prekrcaja ruske nafte i LNG-a kroz teritorijalne vode i isključive gospodarske zone EU-a.

Potrebno je uvesti i prisilni i centralizirani nadzor provedbe sankcija na razini EU-a, zatražio je litavski pučanin.

Zahtjevima za učinkovitijim sankcijama, njihovim strožim nadzorom i potrebom da one obuhvate i zemlje i tvrtke koje pomažu Moskvi da koristi "rupe" u europskim mjerama pridružili su se zastupnici ostalih velikih političkih klubova, socijalisti, liberali, zeleni i konzervativci.

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula rekao je da "sankcije funkcioniraju, ali se mora poboljšati njihova učinkovitost" i podržava da se ruska zamrznuta imovina prenamijeni u poslijeratnu obnovu Ukrajine. 

"Sigurno je da sankcije utječu na ruski ratni stroj no nikada same po sebi nisu slomile agresora. To što sankcije 601. dan vodi rat protiv Ukrajine ne znači da one nemaju efekta. Nisam siguran da ćemo za 600 dana, no volio bih da se stvar razriješi puno prije pobjedom Ukrajine, moći govoriti o istom kapacitetu Rusije kakav ima danas", dodao je Picula u izjavi za Hinu.

Hrvatska eurozastupnica iz redova pučana Sunčana Glavak ocijenila je da su "sankcije su dijelom bile učinkovite", no upozorila je da  Rusija i dalje zarađuje i financira rat. "Na nama je da širom otvorimo oči i jasno kažemo što se zapravo događa i tko su zemlje koje se oglušuju i zaobilaze sankcije", rekla je Glavak u raspravi. 

Eurozastupnica Zelenih Marketa Gregorova rekla je da Kina "neutralizirala" brojne sankcije EU-a Rusiji i zatražila da se i Peking obuhvati sankcijama. Eurozastupnik Alexandr Vondra (ECR) rekao je da je najveća rupa sankcija Iran koji opskrbljuje Rusiju dronovima i drugom opremom. "Treba zaustaviti i sankcionirati Iran", rekao je Vondra. 

Većina eurozastupnika, među njima zastupnici pučana, socijaldemokrata i liberala, zatražili su da se ruske dijamante uvrsti na popis sankcija. 

Antwerpen je svjetsko središte za trgovinu sirovim i brušenim dijamantima pa je Belgija oklijevala s tim pitanjem, ali je belgijski premijer Alexander De Croo prije nekoliko dana rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da su zapadne zemlje "vrlo blizu" dogovoru o zabrani ruskih dijamanata. 

Sankcije nemaju podršku krajnje desnice i ljevice

Zastupnici s krajnje desnice i ljevice istaknuli su pak posljedice sankcije po standard u Europi i ocijenili ih promašenima.

"Obećali ste da ćete Rusiju vratiti u kameno doba, ali zapravo je inflacija ono što sada muči naše obitelji, kao i eksplozija cijena energije", rekao je Thierry Mariani, u ime grupe Identitet i demokracija.

Sličnu ocjenu je, govoreći u ime kluba Ljevica, dao i Irac Mick Wallace rekavši da su sankcije "izazvale stalnu inflaciju diljem EU-a, više kamatne stope, pad realnih plaća radnika, krizu troškova života i krizu troškova energije". Rat u Ukrajini je "doveo je do žrtvovanja Europe za interese SAD-a", ustvrdio je Wallace.

S njima se složio i nezavisni hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić poručivši da sankcije ne mogu zaustaviti rat, ali uništavaju standard građana Europske unije. 

"Građane Europske unije ne zanima je li BDP u Rusiji pao za jedan ili dva posto. (...) Standard građana Europske unije u većini država pao je za 20 do 30 posto, pa što to treba govoriti svakoj iole inteligentnoj osobi da sankcije ne mogu zaustaviti rat. Ali ono što drugo govori, a to je da sankcije uništavaju standard, prvenstveno građana Europske unije. Što mi imamo od toga što nešto pada i standard građana Rusije?", upitao je Kolakušić.

Europski parlament bi o rezooluciji o učinkovitosti EU-ovih sankcija protiv Rusije trebao glasati na idućoj mini-plenarnoj sjednici u studenom u Bruxellesu.