posao po starom

Ruskim oligarsima dobro ide i pod sankcijama, a pronašli su i nove destinacije za trošenje novca

03.10.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Ako je suditi prema imovini ruskih oligarha, zapadne sankcije nametnute Moskvi zbog invazije na Ukrajinu slabo djeluju. Vrijednost imovine 10 najbogatijih Rusa znatno se smanjila na početku rata u Ukrajini, no 18 mjeseci kasnije naglo je porasla i gotovo se vratila na prijeratnu razinu, pokazuju podaci Forbesa

Vrijednost imovine oligarha Andreja Meljničenka i Vjačeslava Kantora čak je veća nego prije početka rata. Obojica su u biznisu s umjetnim gnojivima. (Više pogledajte u infografici dolje.)

Malo je vjerojatno da će se ruski oligarsi okrenuti protiv Vladimira Putina 18 mjeseci nakon početka invazije. Njihov politički utjecaj oslabio je otkako je počeo rat te njihovo bogatstvo sada više ovisi o ruskom predsjedniku, ali prilagođavaju se sankcijama, pronalaze nove načine zarade i nova mjesta za odmor.

Trenutno se Meljničenko, koji je donedavno često plovio i Jadranom jer mu je supruga Aleksandra Srpkinja porijeklom iz Hrvatske, na svojoj jahti - vrijednoj 300 milijuna dolara - opušta u Dubaiju, u koji se preselio otkako je počeo rat.

Da je imao piće u ruci, ne bi to bilo nešto alkoholno, jer on poštuje lokalne običaje, rekao je jednom prilikom za Financial Times. Ipak, unatoč tome što se etiketira kao izopćenik koji je prisiljen sjediti u lukama Ujedinjenih Arapskih Emirata, čini se da tajkun u proizvodnji gnojiva ima čemu nazdraviti, navodi Business Insider.

U 18 mjeseci, otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, životi ruskih oligarha poput Meljničenka nemjerljivo su se promijenili jer su suočeni sa zapadnim sankcijama. Ali kako sukob traje, ne čini se da su ta ograničenja uspjela učiniti milijardere jadnijima ili, što je ključno, manje simpatičnima Putinu.

Meljničenko je jedan od odabrane skupine protjerane iz zapadnih zemalja, a one su prethodno postale drugi dom najbogatijima u Rusiji. Sankcije su uvedene ruskim milijarderima kao dio šireg niza ekonomskih ograničenja za koja su se neki nadali da će potaknuti pobunu u toj zemlji.

  • +2
Vjačeslav Kantor Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

No ruski oligarsi mogu zahvaliti Putinu za svoj stalni uspjeh. Ruski diktator nagazio ih je u sklopu protukorupcijske akcije nakon dolaska na vlast 2000. godine. Neki su tako uništeni, a drugi, koji su ga podržavali, nastavili su gledati kako im rastu bogatstvo i utjecaj.

To je rezultiralo nepokolebljivom lojalnošću ruskom vođi među preostalim oligarsima. Europska unija smatra da su milijarderi poput Romana Abramoviča uživali privilegiran pristup Putinu. Ališer Usmanov, istaknuti investitor u metale i rudarstvo, također ima 'izuzetno bliske veze' s Kremljem, tvrdi EU.

Oligarsi su još uvijek prilično bogati. Forbes je izvijestio da su ruski milijarderi u lošijoj situaciji - ali ne mnogo. Publikacija je izvijestila da je 39 Rusa na popisu svjetskih milijardera izgubilo ukupno 45 milijardi dolara od početka invazije. To nije beznačajno, ali predstavlja pad njihove neto vrijednosti od samo 13 posto.

Slabljenje rublja, egzodus stranih kompanija, kolaps cijena dionica javnih kompanija i zapljena skupe imovine, uključujući ogromne vile i luksuzne jahte, sve je to nagrizlo njihovo bogatstvo.

Meljničenkova jahta zaplijenjena u Trstu Izvor: Profimedia / Autor: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Međutim Peter Rutland, profesor na Sveučilištu Wesleyan, rekao je za Insider da su oligarsi bili voljni žrtvovati svoje posjede u inozemstvu kako bi održali svoju prisutnost u Rusiji. Tako su mogli nastaviti zarađivati.

A za mnoge oligarhe to bogatstvo stečeno u Rusiji ostalo je otporno unatoč turbulentnom gospodarstvu. Forbes je izvijestio da se Meljničenkovo neto bogatstvo udvostručilo od invazije zbog vrtoglavog skoka cijena gnojiva, što je njegov glavni izvor prihoda. Sada vrijedi 25,2 milijarde dolara, prema podacima Forbesa.

Vladimir Potanin je u međuvremenu doživio da se njegovo bogatstvo povećalo za više od šest milijardi dolara nakon što je u travnju 2022. otkupio Rosbank od francuske banke Société Générale, izvijestio je Forbes.

Njegova kupnja Rosbanka bila je jedna od nekoliko transakcija kojima su ruski poduzetnici 'počistili' zapadnu imovinu, vrijednu 40 milijardi dolara, po niskim cijenama u događajima koji podsjećaju na jurnjavu prvih oligarha za imovinom krajem 1980-ih.

Neki su se oligarsi pokazali vještima u premještanju imovine izvan dosega zapadnih kandži ili pronalaženju rupa u zakonu. U Ujedinjenom Kraljevstvu nova financijska pravila nakon Brexita potkopavaju percipiranu učinkovitost zatvaranja njihovih bankovnih računa.

Istraga New York Timesa otkrila je da su određena izuzeća britanske vlade omogućila oligarsima da nastave plaćati troškove kao što su privatni kuhari, osobni vozači i spremačice. Iako su im vrata Zapada još uvijek zatvorena i ne mogu trošiti novac na isti način na koji su ga trošili u Francuskoj ili Londonu, svejedno ga mogu trošiti - na Tajlandu ili bilo gdje drugdje...

Abramovič je jedan od onih koji je pustio nove korijene izvan Zapada. Unatoč tome što je doživio nekoliko ponižavajućih trenutaka, uključujući prisilnu prodaju svog voljenog nogometnog kluba Chelseaja i rasprodaju telekomunikacijskog operatera Truphone za dolar, nije sasvim nestao.

Uspio je prenijeti mnogo svoje imovine, uključujući superjahte i privatne zrakoplove, na svoju nesankcioniranu djecu, izvijestio je The Guardian u siječnju. Također je provodio vrijeme u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poput Meljničenka.

Wall Street Journal izvijestio je u travnju prošle godine da su bogati Rusi i oligarsi kupovali i po četiri stana odjednom u Turskoj u mjesecima nakon uvođenja sankcija.