ZBOG RUSKOG EMBARGA

Picula i Ruža Tomašić stali u zaštitu proizvođača mandarina

15.09.2014 u 21:12

Bionic
Reading

Zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica HSP-a A. S. Ruža Tomašić u ponedjeljak je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zatražila od Europske komisije da u paket interventnih mjera u sektoru voća i povrća koje su odgovor na rusku zabranu trgovine poljoprivrednim proizvodima i hranom iz EU-a, uključi i hrvatske proizvođače mandarina koji polovicu svog ukupnog izvoza plasiraju na rusko tržište, izvijestili su iz HSP-a A. S.

'Pozdravljam Komisijin interventni paket u sektoru voća i povrća, jer držim kako ne smijemo dozvoliti da ovaj teret padne isključivo na leđa europskih proizvođača. Također pozivam Komisiju da u paket uključi i mandarine, jer će hrvatski proizvođači mandarina ovom zabranom biti posebno pogođeni', naglasila je Tomašić.

'Pedeset posto izvoza hrvatskih mandarina odlazi na rusko tržište što znači da će u postojećim okolnostima hrvatski proizvođači izgubiti više od deset milijuna eura. Takav gubitak može ostaviti devastirajuće posljedice na sektor poljoprivrede u maloj zemlji kao što je Hrvatska', zaključila je zastupnica Tomašić.

Picula: Mali proizvođači će se teže prilagoditi izvozu na druga tržišta

Zastupnik Tonino Picula danas je na raspravi o učincima ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Strasbourgu, istaknuo da je samo u prošloj godini EU u Rusiju izvezla poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 12 milijardi eura.

'Zabrana izvoza u Rusiju velik je udarac europskoj poljoprivredi zbog čega je jasno da će, kada se usporede vrijednosti izvoza i iznosa koji će se dodijeliti kompenzacijskim mehanizmima, europski proizvođači biti snažno pogođeni ovim embargom', naglasio je u svom jednominutnom govoru.

'Pritom posebno mislim na male proizvođače koji nisu cjenovno konkurentni velikima s gotovo dampinškim cijenama njihovih proizvoda, a koji su često i upitne kvalitete. Oni će se teže prilagoditi i izvozu na druga svjetska tržišta jer ne raspolažu s dovoljno resursa, a upravo mala poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj čine čak 90 posto od ukupnog broja', rekao je Picula.

Na isti problem malih proizvođača Picula je Europsku komisiju podsjetio još sredinom kolovoza, kada joj je uputio prioritetno pitanje. Tom je prilikom posebno istaknuo da mali proizvođači proizvedenim količinama ne mogu biti cjenovno konkurentni velikim proizvođačima iz cijele Unije. U svom je odgovoru Komisija istaknula da će kompenzacije izvršiti samo za najteže pogođene proizvođače voća i povrća, za što je predodređena svota od 125 milijuna eura. Zastupnik Picula smatra taj iznos nedostatnim, stoga je danas ponovno pozvao Komisiju da prilagodi svoje mjere.

'Mandarine su tek jedan od hrvatskih proizvoda koji se nije našao na listi onih koji će se kompenzirati, a na rusko tržište trebalo je otići gotovo 40 posto ukupne proizvodnje. Snažno su pogođeni i proizvođači jabuka. Europske sankcije su nas ozbiljno pogodile, zbog čega se moraju pronaći adekvatnija rješenja. Predložene mjere nisu dostatne pa pozivam Komisiju da ih nadogradi, odnosno proširi listu proizvoda koji se kompenziraju', zaključio je Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.