O UTJECAJU NA DRUGI SPOR

Petrov: Svaki Hrvat zna kako je Ina dospjela u ruke MOL-a!

24.12.2016 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Božo Petrov iznenađen je odlukom Arbitražnog suda u Ženevi, kojom je Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a. 'Svi smo mi jako dobro upoznati sa svime što se događalo oko Ine od samih početaka, od trenutaka kada je ona i prodana i načina na koji je prodana MOL-u. Očekivali smo da se takva presuda neće donijeti', rekao je Petrov za Dnevnik HTV-a

'Mi od Ine nećemo odustati. Ina je strateška kompanija i razmatramo apsolutno sve pravne aspekte i promatrat će se sve mogućnosti da se poništi takva presuda. S druge strane, u potpunosti podržavamo odluku hrvatske vlade da se krene u preuzimanje kompletnog udjela od strane MOL-a za Inu', kazao je Petrov

Upitan gdje se može pronaći novac za Inu, nije odgovorio konkretno, već je poručio da je ova opcija razmatrana duže vrijeme. 'Kada radna skupina obavi sve analize, hrvatska javnost bit će pravovremeno obaviještena', najavio je predsjednik Sabora.

A može li ta odluka utjecati na ishod drugog arbitražnog postupka, onog na Međunarodnom sudu u Washingtonu?

'Ne bih volio u ovom trenutku o tome donositi zaključak. Niti je ova presuda, po nama, trebala biti ovakva. Bit će zanimljivo analizirati sve razloge zbog kojih je donesena. Očekujem da se, bez obzira na dosadašnje sudske odluke, uvaži sve ono što apsolutno svaki Hrvat u Republici Hrvatskoj zna: način na koji su Ina i upravljačka prava dospjeli u ruke MOL-a. Mislim da će se to na kraju uvažiti. Trebalo bi se uvažiti i nadam se da se ova odluka neće preliti na onu drugu odluku koju također očekujemo', rekao je Petrov.

U razgovoru na Dnevnik televizije N1, Petrov je potvrdio da je odluka bila zajednička.

'Zajedno smo se dogovorili premijer i ja o budućim planovima za Inu. Rezultat arbitraže nije povoljan za Hrvatsku, ali mi idemo u otkup i preuzimanje većinskog udjela u toj strateškoj kompaniji. Most se uvijek zalagao za zaštitu Ine', kazao je Božo Petrov.

'Ova odluka nije donesena u 10 sekundi, mi smo odavno razgovarali kao partneri u Vladi. Danas smo potvrdili da je to najbolji smjer za Hrvatsku, a svi ostali detalji bit će objavljeni naknadno. Bitno je sada pripremiti sve aktivnosti, a o svemu ćemo javnost obavijestiti naknadno. Pitanje je na temelju kakvih dokaza je sud donio takvu odluku', rekao je Petrov.