STANKA NA STANKU

Petrov radi isto što i Reiner, napali ga i HDZ i oporba

26.01.2017 u 15:03

Bionic
Reading

Strasti su se u Saboru danas ponovno podignule, ali ovaj put zastupnici nisu zamjerili vođenje sjednice Željku Reineru, nego šefu Sabora Boži Petrovu. Žalbe su ovaj put stigle i iz redova HDZ-a

Govoreći o Zakonu o ravnopravnosti spolova u ime HDZ-a, Irena Petrijevčanin Vuksanović dotakla se i nekih drugih tema, odnosno rasprava koje su se vodile prije njezina izlaganja, no odmah je stigla reakcija predsjednika Sabora Bože Petrova koji joj je dao opomenu jer nije govorila o temi.

HDZ-ovu zastupnicu nije oduševio takav postupak predsjednika Sabora. 'Zastupnici koji su normalni, kulturni su dinosauri koji izumiru', poručila je.

Odmah nakon njezina izlaganja za riječ se javio HSU-ov Silvano Hrelja te je Petrovu poručio da 'nitko u njegovih 14 godina u Saboru nikada toliko nije nasrtao na zastupnike'. 'Nije izvan teme osvrnuti se na replike. Ne razumijem otkud vam ta nervoza i zašto želite tu sterilnost', poručio je Petrovu.

Na stranu HDZ-ove zastupnice stao je i SDP-ov Arsen Bauk ustvrdivši da se držala teme te je najavio da će se na postupak Petrova požaliti i Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

'U vašem načinu vođenja sjednice ima doza nesnalaženja. Pojedini zastupnici manipuliraju u raspravama. Kada je predsjedavajući xy, onda se sve dopušta, a kada ste vi, onda ništa ne ide. Nekima se tolerira manipuliranje, a što se od nas očekuje?' spočitnula je Petrovu Petrijevčanin Vuksanović.

'Ovdje ću se držati Poslovnika', odgovorio im je svima Petrov, nakon čega je stanku zbog načina vođenja sjednice zatražio Bauk.

'Ponadao sam se da ste vi kao predsjednik Sabora izvukli pouku iz onoga što je bilo u petak - da nije dobro ograničavati zastupnike u govoru, da nije dobro subjektivno tumačiti Poslovnik', kazao je nakon stanke SDP-ov Gordan Maras.

Kazao je kako Reiner odmah reagira čim se spomene Plenković. 'U HDZ-u žele ograničiti da govorimo i da govorimo samo o onome što oni misle da mi trebamo govoriti', rekao je Maras.

'Niste valjda krvavih gaća hodali da mi ne bismo mogli ovdje govoriti', poručio je Maras Stevi Culeju koji mu je dobacivao iz klupe.

'Do sada se nije događalo ovakvo parlamentarno nasilje većine nad manjinom. U Saboru ne želimo šutjeti, mi u Saboru ne želimo govoriti ono što HDZ želi', kazao je, nakon čega je stanku zatražio i HDZ-ov Branko Bačić zbog Marasova govora.

'Kolegici iz HDZ-a nisam dao opomenu zbog sadržaja njezina izlaganja, nego sam rekao da se kroz replike može osvrnuti na govore drugih zastupnika', kazao je Petrov dodavši da nije ograničavao govor.

Stanku su nakon toga zatražili HSU, Most i ponovno SDP.

Nakon stanke HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović zahvalila je kolegama koji su je branili, no osvrnula se na ponašanje zastupnika u Saboru. 'Cilj je nekima u Saboru performans, manipulacija i skandali. Ljudi koji imaju određenu razinu građanske odgovornosti i kulture te poštovanja prema obilježjima domovine mogu biti zgroženi performansima. Nadam se da će novi Etički kodeks uvesti određena poboljšanja, no kućni odgoj ne može ništa nadomjestiti', poručila je HDZ-ova zastupnica.

'Borimo se za slobodu govora u Saboru i da predsjedavajući ne izazivaju dodatne tenzije koje onda eskaliraju do toga da se nekog mora iznositi iz dvorane', poručio je nakon stanke SDP-ov Arsen Bauk.

'Ako ovo radite HDZ-u, što ćete tek nama', kazao je Bauk. 'Zanima me što će kolege iz HDZ-a na Odboru za Ustav reći na prekidanje njihove kolegice', poručio je Bauk.