NAPAD OSUDIO I KARAMARKO

Petrov: Napad na Petra napad je na slobodu

15.05.2016 u 09:33

Bionic
Reading

Nakon osuda RTL-a zbog napada na njihova reportera Petra Panjkotu, na Facebooku se oglasio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, reagiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te HND

'Svaki napad na novinare pokušaj je njihova zastrašivanja u obavljanju posla i napad na slobodu govora i izvještavanja.

‪#‎BašZato‬, s čitavim MOST nezavisnih lista oštro osuđujem fizički napad na novinara RTL.hr-a.

Neka nas ovaj nemili događaj podsjeti na važnost uloge koju novinari i mediji imaju u našem društvu i potaknu nas na zaštitu novinara, kako bi slobodno i bez straha obavljali svoj posao', stoji u statusu Bože Petrova.

Napad je osudio i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. 'Napad na novinara RTL-a g. Petra Panjkotu koji se jučer dogodio u Banja Luci grubi je napad na slobodu govora i medijskog izvještavanja. Najoštrije osuđujem ovaj sramotni čin i očekujem brzu reakciju svih nadležnih institucija susjedne države u privođenju pravdi odgovornih', napisao je Karamarko na svom Facebook profilu.


Reakcija je stigla i iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije osuđuje fizički napad na novinara RTL-a i hrvatskog državljanina Petra Panjkotu, koji se dogodio u subotu tijekom izvještavanja o prosvjedu u Banja Luci. Svaki napad na novinara napad je na slobodu govora i izvještavanja. Od nadležnih vlasti u Banja Luci tražimo hitno utvrđivanje identiteta napadača, kao i njegovo najoštrije sankcioniranje', stoji u priopćenju MVEP-a.

Napad je najoštrije osudio i HND. 'Kolega Panjkota iz Banja Luke je izvještavao s prosvjeda, a neposredno nakon javljanja za središnju informativnu emisiju RTL Danas nepoznati muškarac ga je udario šakom u glavu.

Ovaj napad, kao i svaki napad na novinara na radnom zadatku ili napad zbog sadržaja novinarskog uratka HND smatra nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izvještavanja, a od vlasti u Banja Luci zahtijeva kažnjavanje napadača na kolegu Panjkotu', stoji u priopćenju HND-a.

Podsjetimo, reporter RTL-a Petar Panjkota lakše je ozlijeđen u fizičkom napadu do kojeg je došlo neposredno nakon javljanja uživo iz Banje Luke za središnju informativnu emisiju RTL Danas.

Zbog javljanja uživo u RTL Danas, Panjkota je ostao na mjestu događaja, a samo javljanje prošlo je bez problema.

No odmah po završetku, nepoznata osoba izašla je iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu te je zadobio lakše ozljede i završio na povratku u Zagreb na pregledu.

RTL pretpostavlja da je napad reakcija na Panjkotine riječi kako je 'na prosvjedu bio sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića'.