IVICA RELKOVIĆ

Petrov konačno odabrao svog savjetnika u Vladi

09.03.2016 u 20:44

Bionic
Reading

Ivica Relković, čovjek živopisne biografije koji se kao savjetnik Mosta u predizbornoj kampanji uspoređivao sa SDP-ovim PR magom Alexom Braunom, uskoro će biti imenovan savjetnikom za unutarnje i vanjske politike potpredsjednika Vlade Bože Petrova, doznaje tportal u Mostu. Njegove usluge u vrijeme kampanje bile su besplatne, no sad će primati naknadu za svoj rad. On je, zasad, jedini planirani savjetnik Bože Petrova, dok ih je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nanizao čak pet

Relković je za tportal otkrio da Petrova kani aktivno podupirati 'u smjeru kompaktnosti' s drugim članovima Vlade, posebno onima izvan platforme Mosta.

'Nakon ratnih vlada koje su radile u iznimno teškim uvjetima, sve su hrvatske vlade pripremile sadašnju nisku startnu poziciju današnjoj Vladi. Ova je Vlada, kao i političke opcije koje joj daju legitimitet, započela svoj rad pod velikim pritiskom i velikim očekivanjima. Naša uloga nije u tome da javnost molimo za smanjenje očekivanja i medije za sto dana mira. Sve svakodnevne pritiske trebamo uzeti kao dobrodošao motivacijski poticaj, a sva očekivanja kao podsjetnik na preuzete obveze', naveo je Relković za tportal.

'Potpredsjednika Vlade g. Božu Petrova namjeravam ne samo formalno savjetovati, nego i aktivno podupirati u smjeru kompaktnosti s drugim članovima Vlade, posebno onima izvan platforme Mosta. I koliko god da je javnost danas usmjerena na probleme u stvaranju ove Vlade, toliko mi iznutra trebamo vidjeti i poticati njezine potencijale. Vlada Tihomira Oreškovića ima znatne potencijale, a vjerujem da će se ti potencijali iz dana u dan pokazivati kao istinski dobitak za Republiku Hrvatsku', zaključio je Relković.

Relković je bio savjetnik u organizaciji i promociji Mosta od njegova osnutka i lokalnih izbora.  Osnivač je i direktor izdavačke tvrke Susret d.o.o., koja je u 2014. poslovala sa 73.700 kuna prihoda i 1.300 kuna dobiti.

(Su)osnivač Obiteljske stranke, Hrasta, GROZD-a... 

U Mostu doznajemo da Relković ima 'više od 20 godina iskustva u osnivanju niza udruga građanskih i političkih inicijativa'. Bio je utemeljitelj i predsjednik Obiteljske stranke, koja se, između ostalog, zalagala za zabranu potpomognute oplodnje, kao i udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) koja se žestoko borila protiv građanskog odgoja u školama. GROZD je napustio zbog 'neslaganja s koncepcijom rada'. Uz Željku Markić i Ladislava Ilčića, 2010. osnivao je Hrvatski rast (Hrast), odakle je također otišao zbog neslaganja s vodstvom.

Bio je glavni koordinator referendumske inicijative More je kopno 2009., kada je s ciljem prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o slovensko-hrvatskom razgraničenju prikupljeno više od 200.000 potpisa.

Osim toga, Relković je predsjedao udrugom Radio Marija, u kojoj je od 1998. do 2000. radio kao v. d. glavnog urednika, a bio je i stalni kolumnist Katoličkog tjednika te tajnik Pokreta krunice za obraćenje i mir, katoličkog molitvenog pokreta.

Dobrovoljac u srpskom koncentracijskom logoru

Kao utemeljitelj i predsjednik Hrvatskog odgovornog društva, 2008. u suradnji s Udrugom za mobiliziranje novih organizacija mladih pokrenuo je projekt s ciljem edukacije javnosti o zločinima totalitarizama 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na zločine komunizma.

Od početka listopada 1991. do kraja siječnja 1992. bio je, kao civil, zatočen u srpskom koncentracijskom logoru u Vojniću. U Mostu navode da je u logor otišao dobrovoljno te je kao medicinski tehničar po struci ondje organizirao interni stacionar. Kao pregovarač s upravom logora ishodio je obećanje da više neće biti tortura i da će se logor raspustiti, a zatočenici razmijeniti. To je, poručuju iz Mosta, i učinjeno mjesec dana nakon njegova puštanja na slobodu, kada je pušteno 40 zatočenika.

Kao hobi Ivice Relkovića navedeno je slikarstvo.