ZAVRŠNE RIJEČI NA SUĐENJU ZA KLEVETU

Petričić: Albanski lobi imao je značajan utjecaj na Mesića

26.03.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Politolog i publicist Darko Petričić izjavio je danas u svojoj obrani i završnim riječima da mu nije bila namjera oklevetati bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji ga je tužio za klevetu zbog izjave da je njegovu kampanju financirala albanska mafija. Mesićev odvjetnik zatražio je za Petričića kaznu od 150 dohodaka

'Sve moje izjave iznesene su u dobroj vjeri i s ciljem objektivnog informiranja javnosti', rekao je Darko Petričić na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu koji će presudu u slučaju tužbe za klevetu koju je podnio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić objaviti 29. ožujka.

Petričić je najavio da će tužiti Mesića zbog njegovog lažnog iskaza o novcu iseljenika.

Ustvrdio je kako je točno da je u HTV-ovoj emisiji Dossier, voditeljice Ane Jelinić, govorio o vezi između političke strukture i mafijaške organizacije, ali je dodao da pritom nije mislio osobno na Mesića, već općenito na politiku jer se radi o svjetskom trendu.

Kazao je također da je istražujući otkrio da je Mesić povezan s albanskim lobijem jer su s njim tijekom kampanje i nakon pobjede na izborima bili u neposrednoj vezi brojni pripadnici albanskog naroda.

Zaključio je da tolika koncentracija osoba jedne narodnosti potvrđuje njegove teze o vezama s pripadnicima albanskog lobija koji su imali značajan utjecaj na Mesića.

Petričić je međutim ustvrdio da u medijima nije spominjao da je Mesić povezan s albanskom mafijom već da mu je to pitanje postavio voditelj u intervjuu tjedna Radija 101 u kojem je gostovao u povodu izlaska svoje knjige 'Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije'.

Objasnio je da je Mesić kao tužitelj inzistirao na tome da se koristi termin mafija, a da je on govorio o lobiju, što je legalan način političkog utjecaja.

Za tvrdnju da je Mesić među tri, četiri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj, Petrićić je rekao da ju je temeljio na navodima iz knjige 'Bankarska mafija' u kojoj je autor Domagoj Margetić naveo da je Mesić u prvoj kampanji dobio 20 milijuna tadašnjih njemačkih maraka

Petričić je ustvrdio da nije imao nikakve zle namjere naštetiti Mesiću.

'Nisam imao namjeru klevetanja i vrijeđanja Mesića te mi je žao ako je to tako shvatio', kazao je Petričić.

Ustvrdio je da su se u medijima objavljene izjave odnosile na dijelove njegove knjige koja se temeljila na izjavama izvora u čiju je istinitost povjerovao iz opravdanih razloga.

Na upit zastupnika tužitelja rekao je da nije kontaktirao Mesića kako bi provjerio istinitost navoda jer je znao da bi to bilo 'gubljenje vremena'. Dodao je da se nije radilo o novinskom članku, nego knjizi.

Mesićev zastupnik zatražio je da se Petričića kazni sa 150 dnevnih dohodaka, što iznosi oko 27.000 kuna, jer je, kako je rekao, u postupku dokazano da je Petričić postupao s ciljem klevetanja te nije dokazao istinitost svojih navoda kao ni da je Mesićevu kampanju financirao albanski lobi.