ZBOG OTMICE SINA

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2012 20:13
  • Objavljeno 04.05.2012 u 19:30
Vladimir Zagorec na izricanju presude

Vladimir Zagorec na izricanju presude

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matic

Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, pravomoćno osuđeni zbog otmice sina bivšeg generala i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu isplatiti 750.000 eura s kamatama kao naknadu štete za otkupninu koju je predao otmičarima, nepravomoćna je danas presudio zagrebački Općinski kazneni sud

Zagorec je pokrenuo parnicu kojom je od Matekovića i Petrača tražio više od 5,7 milijuna kuna na ime naknade štete za otkupninu koju je morao dati otmičarima kako bi oslobodio svog sina. Zagorec je u tužbi naveo da je Hypo Alpe-Adria banka 24. veljače 2004., dan nakon otmice njegovog tada maloljetnog sina, odobrila hitno prekoračenje na računu od 1,5 milijuna eura kako bi mogao platiti traženu otkupninu. Polovinu iznosa je predao otmičarima, a 29. veljače je preostali novac vratio banci. Da bi vratio dug dva mjeseca kasnije digao je kredita od 1,28 milijuna švicarskih franaka koji mora otplaćivati do 2024.

Petrač je osporio Zagorčevu tužbu jer iz presude Vrhovnog suda otmičarima proizlazi da je Mateković zadržao 750.000 eura pa se novac mora oduzeti od Matekovića, a ne njega. No sudac Općinskog kaznenog suda Nikola Ramušćak presudio je da obojica solidarno moraju isplatiti Zagorca, kratko obrazloživši da je bio vezan osuđujućom presudom za otmicu Zagorčeva sina i činjeničnim opisom te presude. Ustvrdio je da su zajedno prouzročili štetu te da za tu štetu onda moraju odgovarati solidarno, a u tom kontekstu nije važno kome je isplaćen novac.

Postane li presuda pravomoćna Zagorec će, kako se doznaje od izvora bliskog njegovoj obrani, državi predložiti da tim novcem pokrije dio od 39,4 milijuna kuna koliko mora vratiti zbog krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane 2000., a za što je osuđen na sedam godina zatvora.

On je u zatvoru od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja u slučaju 'dragulji'. Vrhovni je sud presudu potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja.

Petrač je krajem studenog prošle godine izašao iz zatvora u kojem je služio kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice Zagorčeva sin i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna. Na slobodu je pušten uz uvjetni otpust nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne koja mu istječe u ožujku 2013.

Ivan Mateković je zbog otmice osuđen na sedam godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi