NOVA NADA ZA KRŠĆANE

Petir u Bruxellesu organizira konferenciju 'Božić nakon Islamske države'

04.12.2017 u 18:20

Bionic
Reading

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizira konferenciju 'Božić nakon Daesha (Islamske države): ponovno rođena nada za kršćane na Bliskom istoku'.

Suorganizatori su konferencije Papinska fondacija Pomoć Crkvi u potrebi (Aid to the Church in Need) i belgijsko Namjesništvo papinskog Viteškog reda Svetog Groba jeruzalemskog (Lieutenancy of the the Equestrian Order of the Holy Sepulchre of Jerusalem). Konferenciju će otvoriti potpredsjednica Europskoga parlamenta Mairead McGuinness zadužena za dijalog s crkvama i vjerskim zajednicama, navode iz Ureda europarlamentarke.

Više od 200 milijuna kršćana u pedeset zemalja svijeta u kojima je najteže biti kršćanin podložni su progonu zbog svoje vjere. Neke procjene govore o čak 600 milijuna progonjenih kršćana diljem svijeta, a posebno će biti riječi o položaju kršćana na Bliskom istoku, kolijevci kršćanstva gdje je njihov opstanak doveden u pitanje. 

Osim  izvršnog direktora Papinske fondacije Pomoć Crkvi u potrebi Johna Pontifexa,  konferencija će okupiti brojne poznavatelje prilika na Bliskom istoku, među kojima su mons. Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, zatim nadbiskup Habib Hormuz Al-Naufali iz katoličke kaldejske nadbiskupije iz Basre (Irak) dok će se na stanje u Siriji osvrnuti o. Ziad Hilal, voditelj lokalne podružnice Papinske fondacije Pomoć Crkvi u potrebi, stoji u objavi Ureda eurozastupnice Petir.

Petir je svojedobno u Bruxellesu organizirala i izložbu o bl. Alojziju Stepincu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir

Sljedećega dana, 6. prosinca u Europskom će parlamentu biti održan jubilarni 20. Europski molitveni doručak s početkom u 7.30 sati na kojem će sudjelovati i 15 gostiju koji su na konferenciju i na Molitveni doručak stigli iz Hrvatske na poziv Marijane Petir, jedne od suorganizatorica ovog događanja. Glavni govornik na ovogodišnjem Europskom molitvenom doručku koji će okupiti 350 političara i javnih osoba iz Europe i svijeta estonski je zastupnik u Europskom parlamentu Tunne Kelam.