PROZVALA NEKE POLITIČARE

Petir: Pozivi na provođenje arbitraže su izdaja hrvatskih nacionalnih interesa

05.01.2018 u 09:18

Bionic
Reading

Eurozastupnica Marijana Petir zatražila je od hrvatske Vlade za održi obećanje dano hrvatskim ribarima u Savudriji da će moći i dalje nesmetano ribariti u područjima tamošnjeg zaljeva koje svojata Slovenija.

"Predstavnici hrvatskih ribara iz Istre dobili su na sastanku s nadležnim ministarstvima potporu i jamstvo Vlade da će njihovi interesi biti zaštićeni i da će u Savudrijskoj vali moći nesmetano ribariti, stoga očekujem od hrvatske Vlade da svoje obećanje i izvrši', poručila je Petir.

Hrvatska eurozastupnica poziva Sloveniju da poštuje postojeći granični režim i važeće bilateralne i međunarodne ugovore te Konvenciju o pravu mora što podrazumijeva i crtu sredine u Savudrijskoj vali.

'Arbitražna odluka iz kompromitiranog postupka za Hrvatsku je neprihvatljiva i ne može se jednostrano primijeniti', smatra Petir koja je pozvala na nastavak dijaloga te mirno rješenje umjesto korištenja ovako važnog pitanja u predizbornoj kampanji za predstojeće parlamentarne izbore u Sloveniji čime se otežava normalan život stanovnika s obje strane granice.

'Slažem se s hrvatskim ribarima u ocjeni da su izjave pojedinih hrvatskih političara kojima pozivaju na provođenje arbitražne odluke ravni izdaji hrvatskih nacionalnih interesa', zaključila je Petir.

  • +66
Sva lica Marijane Petir Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL