svijet čeka potez

Pet razloga zbog kojih Izrael još nije krenuo u kopnenu ofenzivu

25.10.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Već više od dva tjedna Izrael prijeti da će pokrenuti kopnenu ofenzivu na Gazu. Ulozi ne mogu biti veći, a turski ministar vanjskih poslova danas je upozorio da bi takva operacija započela masakr. Izraelski tenkovi i vojnici su na granici nakon što je premijer Benjamin Netanyahu formirao ratni kabinet i pozvao stotine tisuća rezervista IDF-a

Svijet čeka na sljedeći potez Izraela - pa zašto još nije došao? Sky News pobrojao je pet mogućih razloga.

Rukovodstvo

Ključni ljudi koji donose odluku o napadu znaju da možda pišu 'svoje zadnje poglavlje u javnom životu', rekao je stručnjak za Bliski istok Robert Satloff za partnersku mrežu Skya, NBC. Mnogi snose dio odgovornosti za sigurnosne propuste koji su doveli do Hamasovog smrtonosnog napada 7. listopada i svjesni su da će istrage pratiti ovaj sukob, rekao je Howard Berkowitz iz Vošingtonskog instituta za bliskoistočne studije.

Taoci

Oko 220 talaca i dalje je zatočeno u Gazi, a vjeruje se da su skriveni u mreži podzemnih tunela. Dužnosnici su pod pritiskom da ih spase što više prije bilo kakve ofenzive, a izvori u Bidenovoj administraciji kažu da SAD zagovara odgodu na toj osnovi.

Opasnost za izraelske trupe

Bivši viši časnik britanske obavještajne službe Philip Ingram rekao je za Sky News da će se IDF u Gazi suočiti s nekim od najžešćih boraca urbanog terora na svijetu. Objasnio je da će Hamas znati rute kojima će Izrael ići, koristeći mine, najbolje snajperske položaje i svoju mrežu tunela za napad. 'Postoji rizik da upadnete u vrlo opasnu zamku', rekao je bivši izraelski visoki sigurnosni dužnosnik za NBC.

Izraelska vojska na granici s Libanonom Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Hezbolah

Milicije koje podržava Iran, aktivne u Siriji, Iraku, Jemenu i, one najvažnije, u Libanonu, na oku su izraelskih dužnosnika. Hezbolah, moćna militantna skupina, izmjenjuje vatru s IDF-om preko libanonske granice od 7. listopada i upozorila je Izrael da ne poduzima kopnenu ofenzivu. 'U ovom trenutku nitko nema apetita za dva fronta', rekao je bivši sigurnosni dužnosnik.

Izlazni plan

Benjamin Netanyahu još se nije se dogovorio o planu kako i kada napustiti Gazu, rekao je visoki vladin dužnosnik za NBC. A ako Izrael postigne svoje strateške ciljeve, nitko ne zna koji entiteti mogu zauzeti mjesto Hamasa.

  • +2
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD