amerikanci tvrde

Podzemna mreža poljskih telefona: Je li Hamas ovako dogovarao napad na Izrael?

25.10.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Obavještajni podaci podijeljeni sa SAD-om sugeriraju da je mala ćelija Hamasovih operativaca, odgovornih za napad na Izrael, komunicirala preko mreže poljskih telefona ugrađenih u labirint tunela ispod Gaze u razdoblju od dvije godine. Telefonske linije u tunelima omogućile su operativcima da tajno komuniciraju, što je značilo da ih izraelski obavještajni dužnosnici nisu mogli pratiti, rekli su izvori za CNN

Tijekom dvije godine planiranja, ćelija koja je radila u tunelima koristila je poljske telefone za komunikaciju i planiranje operacije, ali je ostala skrivena sve dok nije došlo vrijeme da se aktivira i pozove stotine Hamasovih boraca da pokrenu napad 7. listopada, rekao je izvor za CNN.

Izbjegavali su korištenje računala i mobitela tijekom dvogodišnjeg razdoblja da ih ne otkriju izraelske ili američke obavještajne službe, rekli su izvori. 'Nije bilo puno rasprava i koordinacije izvan neposredne blizine', rekao je jedan od izvora.

Obavještajni podaci koje je Izrael podijelio s američkim dužnosnicima otkrivaju da je Hamas sakrio planiranje operacije pomoću staromodnih protuobavještajnih mjera, kao što su osobno vođenje sastanaka i držanje podalje od digitalnih komunikacija čije signale Izraelci mogu pratiti.

U napadu 7. listopada Hamas je prebacio 1500 ljudi preko granice u Izrael i pobio najmanje 1400 ljudi. CNN nije vidio konkretne obavještajne podatke, ali je razgovarao s izvorima koji su upoznati s njima. Američki ured direktora Nacionalne obavještajne službe odbio je to komentirati, a izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Izraelske obrambene snage (IDF) nazivaju Hamasove tunele 'metroom u Gazi'. Tuneli čine veliki labirint koji se koristi za skladištenje naoružanja i municije, ali i za neprimjetno kretanje militanata. IDF također kaže da sadrže vitalne Hamasove zapovjedne i kontrolne centre. Yocheved Lifshitz, 85-godišnja žena, jedna od dvije taokinje koje je Hamas oslobodio u ponedjeljak, rekla je da je nakon što je oteta odvedena u mrežu tunela te da je spavala na madracu na podu u jednom od njih.

Prema izvorima koji su bili upoznati s planom Hamasa, mala ćelija je čekala neposredno prije početka napada kako bi pripremila veću skupinu boraca iznad zemlje za izvođenje određene operacije. Jedan od izvora CNN-a rekao je da iako su zapovjednici kopnenih jedinica i borci mjesecima obučavani i održavani u stanju opće pripravnosti, o konkretnim planovima su obaviješteni tek u danima koji su prethodili operaciji.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treći izvor upoznat s najnovijim obavještajnim podacima rekao je da je Iran pomogao Hamasu da razvije svoju operativnu sigurnosnu taktiku tijekom godina, iako američki obavještajci ne vjeruju da je Iran imao izravnu ulogu u planiranju samog napada.

Izrael je znao kakvu su komunikaciju koristili militanti prije napada. Sličan sustav našli su kada je njihova vojska izvršila raciju u gradu Jeninu na sjeveru Zapadne obale ovog ljeta. U operaciji 'Dom i vrt', Izraelske obrambene snage otkrile su sigurne komunikacijske linije i nadzorne kamere koje su upozoravale na kretanje izraelskih trupa. U to vrijeme IDF je rekao da je pogođen operativni zapovjedni centar koji su koristile militantne ćelije u Jeninu, ističući da je služio za 'napredno promatranje i izviđanje'. Bilo je to, rekao je IDF, 'središte za koordinaciju i komunikaciju među teroristima'.