nisu respiratorni simptomi jedini

Pet novih i neobičnih simptoma koronavirusa: Plikovi na jeziku, covid-prsti...

09.03.2021 u 12:56

Bionic
Reading

Popis simptoma veznih za koronavirus i dalje se povećava. Virus različito utječe na ljude, a respiratorni simptomi nisu jedini na koje treba obratiti pažnju. Dio liječnika primjećuje da se neki simptomi sve češće pojavljuju

Portal Times of India istaknuo je pet novih i neobičnih simptoma koji se javljaju kod zaraženih koronavirusom, javlja N1.

Plikovi na jeziku

Covid-jezik jedan je od neobičnih simptoma na koji liječnici već dulje upozoravaju, no sada se počeo javljati uz plikove u ustima, osipe i kvrge koji su se podudarali s drugim simptomima Covida-19, uključujući vrućicu, kašalj i umor. Iako simptomi mogu biti zbunjujući, ali i neugodni, simptomi upale na jeziku ili druge neobične promjene trebali bi biti znak za brigu.

Problemi s jezikom mogu se pojaviti i zbog Kawasakijevog sindroma, rijetke upalne komplikacije povezane s teškim oblikom Covida-19 u djece, koja utječe na protok krvi i vitalno funkcioniranje. Ako sumnjate na izloženost virusu, odmah potražite pomoć zbog boli, promjene boje, otekline, osjećaja pečenja ili promjene teksture jezika.

Covid-prsti

Širom svijeta zabilježeno je sve više slučajeva naticanja prstiju na rukama i nogama i to zabrinjava stručnjake. Liječnici sada vide da mnogi ljudi koji imaju pozitivan test na infekciju doživljavaju ovaj simptom samo tijekom infekcije i prijeti im pogrešna dijagnoza. Studije su također pokazale da su osip i kvržice također prevladavajući znakovi infekcije kod mlađe djece koja pokazuju drugačije simptome od odraslih.

  • +14
Koronavirus u Brazilu Izvor: EPA / Autor: RAPHAEL ALVES

Kao rezultat upale u tijelu uzrokovane virusnim širenjem, nožni prsti mogu naticati te se mogu razviti lezije i može doći do promjene boje na prstima ruku i nogu. Kontaktirajte s liječnikom.

Osip i urtikarija

Iznenadna pojava osipa ili povišenih kvrga na koži, koje mogu trajati satima, također može biti znak rane infekcije koronavirusom. To je još jedan kožni simptom koji se može zadržati i dulje, ponekad i tjednima nakon ozdravljenja. Prema studijama, osip može krenuti na tabanima, dlanovima i polako se širiti na druge dijelove kože. U mnogim slučajevima može uzrokovati i akutnu oteklinu na osjetljivim dijelovima kao što su kapci i usne.

Abnormalno zgrušavanje krvi

Zgrušavanje krvi sve je češća nuspojava koju prijavljuju zaraženi koronavirusom. Sada je utvrđeno da se virus SARS-COV-2 može brzo proširiti tijelom, uzrokovati krvne ugruške i poremetiti zdrav protok krvi kroz vene. Zgrušavanje krvi također može utjecati na mlade i zdrave pacijente koji nemaju ozbiljne simptome povezane s virusom.

U tim slučajevima ti krvni ugrušci mogu neočekivano zagušiti krvne žile i poremetiti rad vitalnih organa, uključujući srce, bubrege i jetru, što može biti štetno. Iako ne postoji siguran način provjere zgrušavanja, liječnici upozoravaju ljude da kontroliraju svoje vitalne parametre – razinu šećera u krvi, krvni tlak, da traže znakove upale i djeluju u skladu s time kako bi kasnije izbjegli posljedice.

PASC

Iako je utjecaj dugotrajnog Covida značajan, znanstvenici imaju novo ime za slabost i umor koji muče pacijente za vrijeme trajanja infekcije – PASC, odnosno postakutne posljedice. PASC može uzrokovati dugotrajne simptome kod pacijenata kojima je teško oporaviti se. Iako su studije o utjecaju PSC-a još uvijek u tijeku, čini se da su žene i osobe starije dobi osjetljivije na bolesti akutnog umora, iscrpljenosti i s njima povezanih virusnih simptoma.