BAJKA O PROČISTAČU

Pet godina ni makac: Dokad će Dalmatinci morati prokuhavati vodu?

15.05.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Zbog velike količine kiše koja je pala u protekla 24 sata, voda za piće na širem splitskom području ponovno je zamućena i na snazi je preporuka prokuhavanja za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju

Iz tvrtke 'Vodovod i kanalizacija' u ponedjeljak su izvijestili da je parametar mutnoće povišen u odnosu na propisane vrijednosti, no i da analize pokazuju koncentraciju rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, te da su sva dosadašnja ispitivanja pokazala da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna.

Prokuhavanje se stoga preporučuje 's obzirom na dosadašnju praksu' i u skladu sa strožim parametrima na europskoj razini koji se odnose na mutnoću pitke vode.

Situacija se u Splitu, ali i još nekoliko dalmatinskih gradova, ponavlja nekoliko puta godišnje nakon velikih kiša i očekivana je: u krškim područjima naime zamućenje je često, dok je s druge strane u Slavoniji češća pojava tragova arsena. U Splitu su još prije šest godina najavili izgradnju velikog pročistača koji bi riješio problem, na tom projektu angažirana je već druga garnitura gradske vlasti, no premda procedura cijelo vrijeme traje izvjesno je da projekt neće biti završen još najmanje nekoliko godina.

Tomislav Šuta na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'U posljednjih pet godina napravljene su sve potrebne analize, obavljena priprema, izdane su dozvole i osigurano financiranje. Trenutno smo u fazi odgovaranja na upite zainteresiranih gospodarskih subjekata, na međunarodnoj razini, a ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti očekujemo otvaranje ponuda tijekom mjeseca lipnja', kaže za tportal trenutni upravitelj 'Vodovoda i kanalizacije' Tomislav Šuta, inače i predsjednik splitskog HDZ-a, koji s ove dužnosti odlazi nakon što se uskoro izabere njegov nasljednik.

On tvrdi da je projekt pročistača dugotrajan i zbog složene procedure koju propisuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) - a ona financira jedan njegov dio - ali i zbog izrazito dugotrajnog postupka koji propisuju pravila javne nabave u Hrvatskoj. Pored toga, kaže, u međuvremenu je obavljen nit potrebnih predradnji: istraživala se najbolja lokacija za postrojenje, potom testirala optimalna tehnologija, obavljena cjelogodišnja analiza čiji je cilj bio odrediti najpovoljnije tehnološko i ekonomsko rješenje, te je izrađena studija izvedivosti i analiza troškova.

Zatim je zemljište prebačeno s Ministarstva poljoprivrede, obavljeni su pregovori s EBRD-om, te je 2021. godine izdana dozvola i raspisan natječaj koji, evo, još uvijek traje.

Sustav pročišćavanja otpadnih voda u Splitu posljednji je puta obnovljen 2009. Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Uređaj za kondicioniranje vode na izvoru rijeke Jadro originalno je procijenjen na 133,5 milijuna kuna, od čega će 70 posto financirati Hrvatske vode, a ostatak 'Vodovod i kanalizacija' kroz kredit EBRD-a. U međuvremenu je neslužbena procjena narasla na 20 milijuna eura, no tek treba vidjeti koja će se cijena iskristalizirati na natječaju, za koji su navodno zainteresirane i velike međunarodne tvrtke. Po svemu sudeći bit će još i veća.

'Od trenutka kada se izvođač uvede u posao, bit će potrebo godinu do godinu i pol dana do završetka posla', dodaje Šuta za tportal.

Postrojenje na izvoru Jadra prostirat će se na oko 10 tisuća četvornih metara i trebalo bi zadovoljiti standarde propisane direktivama Europske unije o dozvoljenim parametrima mutnoće vode, koji sada iznose 4 NTU, a u budućnosti će iznositi svega 0,5 NTU. Za usporedbu, prije nešto više od dvadeset godina bilo je dozvoljeno 16 NTU, a prije desetak godina granica je spuštena na 8.

Drugim riječima, voda jednake kvalitete u prošlosti je bila potpuno ispravna, no danas se treba prokuhavati.

Na ovom projektu se počelo ozbiljno raditi još 2018. godine, u vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a za ilustraciju sporosti kojom se on realizira citirat ćemo nekoliko najava početka i završetka radova.

'Pročistač će biti gotov u roku od dvije godine', rekao je direktor Vodovoda Tomislav Šuta u siječnju 2019. godine.

'Očekujemo da ćemo tijekom rujna moći raspisati natječaj za izvođača radova', kazao je u lipnju 2020. godine.

'Radovi kreću u ovoj godini, a završetak se očekuje u 2023. godini', rekao je tadašnji gradonačelnik Krstulović Opara u travnju 2021. godine.

'Izvođač radova bit će odabran već u siječnju', rekao je Šuta u prosincu prošle godine.

Sada je izvjesno da će Splićani vodu prokuhavati u prosjeku dva tjedna godišnje još najmanje do ljeta 2025. godine. Po optimističnom scenariju.