NOVO OTKRIĆE U AFERI MEDIKOL

PET CT pretrage moraju biti pod okriljem javnog zdravstva!

31.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon izbijanja afere Medikol u hrvatskim medijima, tportal otkriva da su pogodovanjem poliklinici Medikol prekršeni i podzakonski akti MZSS-a i HZZO-a kojima je regulirano da usluge nuklearne medicine smiju biti pružane samo u okviru bolničkih ustanova i državnih zavoda. U sumnjivom pogodovanju privatnom poduzetniku zaobiđeni su, dakle, pozitivni propisi u zdravstvu, a još uvijek nije zabilježen nijedan potez Uskoka i afera Medikol kao da nestaje pod tepihom

Ni dva mjeseca nakon medijski burno plasirane afere Medikol, u kojoj se otkrilo da je kompletna garnitura HDZ-ove zdravstvene administracije od 2007. godine osigurala vlasniku privatne poliklinike Medikol Ivanu Rajkoviću monopol na pretrage PET CT-om u Hrvatskoj, priča nema nikakav pravosudni epilog.


Iako postoji cijeli niz dokaza da su u pretakanju enormnih sredstava iz javnog zdravstva u ruke privatnog poslovnog carstva sudjelovali bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić, nekadašnji direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Većeslav Bergman, sadašnji ministar Darko Milinović i novi direktor HZZO-a Tihomir Strizrep, USKOK ne donosi odluku o podizanju optužnog akta protiv nijedne osobe u tom lancu ili pak o odbačaju svake sumnje.

U međuvremenu, tportal je otkrio zapanjujuću činjenicu da su MZSS i HZZO uveli Medikol u sustav hrvatskog javnog zdravstva, unatoč tome što čak dva podzakonska akta koja su na snazi, Pravilnik o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog osiguranja koji donosi HZZO i Mreža javne zdravstvene službe koju donosi MZSS, izričito stoji da se usluge nuklearne medicine 'ugovaraju isključivo u bolničkim zdravstvenim ustanovama i državnim zavodima'.

PET CT u Hrvatskoj, dakle, prema odlukama HZZO-a i MZSS-a, nije smio imati nitko van javnog zdravstva. Što je navelo krovne institucije javnoga zdravstva da donesu ovakve podzakonske akte, nismo uspjeli doznati, ali može se pretpostaviti da su se rukovodili sigurnosnim razlozima, zbog potrebe za posebnim mjerama zašite od ionizirajućeg zračenja.

Ovo ne znači da se iste mjere ne mogu provoditi u privatnom zdravstvenom sektoru, no ostaje činjenica da se radi o kršenju odluka istih tijela koja su Medikolu u cijelosti prepustili pretrage PET CT-om.

Podsjetimo, mediji su koncem trećeg mjeseca objavili skandaloznu priču o razvoju poslovnog carstva Ivana Rajkovića uz pomoć novaca iz javnog zdravstva te da USKOK istražuje spregu državnog vrha i privatnog poduzetnika.

Tportal je tada objavio dokumentaciju iz koje se vidjelo da je MZSS od 2007. godine Medikolu osiguralo monopol za pretrage PET CT-om putem dogovora o 'zajedničkom Projektu PET/CT', pri čemu je privatna poliklinika odredila i cijenu pretrage i dinamiku godišnjeg rasta broja centara i broja pacijenata.

Ivan Rajković, vlasnik Medikola


Sukladno dogovoru postignutom između Poliklinike Medikol i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, realizaciju Projekta PET/CT u Republici Hrvatskoj provodi Poliklinika Medikol. Kako bi se osiguranim osobama Zavoda osigurala jednaka dostupnost u ostvarivanju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja na dijagnostički postupak PET/CT, a uzimajući u obzir standard EU-a prema kojemu je jedan takav uređaj potreban na milijun stanovnika, projektom PET/CT predviđeno je stavljanje u funkciju četiri PET/CT uređaja na području Republike Hrvatske (regionalni centri Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), stoji u dopisu koji je 19. ožujka 2009. godine KBC-u Rijeka uputio Strizrep, obavještavajući bolnicu da od njih i KB Osijek očekuje da 'što prije započnu s realizacijom Projekta u suradnji s Medikolom' te odbija njihovu inicijativu da sami nabave uređaj.

Na ovaj je način, kako se pokazalo, dotad anonimni privatni poduzetnik u svega nekoliko godina razvio svoje carstvo na šest dijagnostičkih centara, a računa se da je od 2007. godine od HZZO-a zaradio preko 150 milijuna kuna.