'VELIKI MAESTRO'

Peša pušten iz pritvora zbog loših uvjeta

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.03.2009 13:08
  • Objavljeno 18.03.2009 u 13:04
Robert Peša

Robert Peša

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Bivši potpredsjednik Hrvatskog Fonda za privatizaciju (HFP) optužen za korupciju u slučaju 'veliki maestro' Robert Peša danas poslijepodne bit će pušten iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kojem je pritvoren više od 20 mjeseci, a odluku o puštanju na slobodi donio je Ustavni sud

Peša je u zagrebačkom zatvoru u Remetincu od sredine lipnja 2007. kada je, zajedno s još dvojicom potpredsjednika HFP-a i ostalim osumnjičenima za korupciju uhićen u antikorupcijskoj akciji. U međuvremenu je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo i suđenje u tom slučaju poznatom kao 'veliki maestro' tijekom kojega je njegova braniteljica Višnja Drenški-Lasan u više navrata redovnim putem pred zagrebačkim Županijskim sudom i Vrhovnim sudom bezuspješno tražila ukidanje pritvora. Sudovi su svaki put smatrali da je pritvor nužan s obzirom na dužnost koju je obnašao te težinu kaznenih djela koja mu se stavljala na teret.

Braniteljica se stoga odlučila na ustavnu tužbu te tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ustavni sud jučer je na sjednici svih sudaca usvojio tu tužbu u kojoj se tvrdilo da se Pešin pritvor pretvorio u kaznu te da su uvjeti u pritvoru nehumani.

Suci su u toj odluci ujedno naložili Vladi da u roku ne duljem od pet godina mora popraviti uvjete u zatvoru u Remetincu. Ti uvjeti moraju biti sukladni standardima Vijeća Europe i prakse Europskog suda za ljudska prava koji za pritvorenike i zatvorenike neće biti ponižavajući.

'Prvi put je Ustavni sud naredio državi da mora popraviti uvjete u nekom od hrvatskih zatvora i to je ogromna pobjeda za sve one pritvorenike koji su zbog nehumanih uvjeta štrajkali glađu', kazala je Hini Drenški-Lasan.

U tužbi sudu u Strasbourgu iz rujna prošle godine ona je navela da se prema 44-godišnjem Peši postupa nečovječno i ponižavajuće, da je smješten u neprimjerenim uvjetima te da u hrvatskom pravnom sustavu ne postoje pravni lijekovi koji bi ga zaštitili. U tužbi se, među ostalim, navodi da je Peša pritvoren zajedno s još šest osoba u prostoriji od 18 četvornih metara, što je ispod europskih standarda od četiri četvorna metra po zatvoreniku. Navedeno je i da sanitarni čvor u ćeliji nije odvojen od zajedničkog prostora, u kojem nema ni uvjeta da svi pritvorenici mogu jesti u trenutku kad im zatvorski službenici donesu hranu.

Od osmero optuženih za korupciju u slučaju 'veliki maestro' u pritvoru su još prvooptuženi Josip Matanović te trećeoptuženi bivši šef Odjela za nekretnine HFP-a Igor Petlevski. Njih i ostale se tereti za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi