SEXOMAT RUJANE JEGER

Peronospora u braku

08.03.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Peronospora u braku

Pitanja za blog Sexomat možete postavljati na ovaj e-mail, a Rujana će vam odgovoriti što je prije moguće.

Ostale tekstove Rujane Jeger pročitajte ovdje

Draga Rujana,

imam jedan problem i ne znam kako da ga riješim pa te molim za savjet ako je moguće.

Ovako, u braku sam osam godina i do u nazad oko godinu i pol supruga i ja nismo imali većih problema sa odnosom u krevetu ali u posljednje vrijeme žena većinom izbjegava seks i uvijek pronalazi nekakav izgovor tako da je to sad oko dva do tri puta mjesečno a prije je bilo bar tri puta tjedno.

Kad pokušam razgovarat sa njom o tom ona mi uvijek odgovara da ja jedino na što stalno mislim je seks, a ja joj kažem da je potrebno i normalno u braku imati češće seksualne odnose kako bi sve funkcioniralo kako treba.

Kad ju pitam da li možda ima kakav zdravstveni problem ona mi kaže da ne, da jednostavno nema potrebu i želju za seksom. Ne želim prevarit suprugu sa nekom drugom ženom ali bojim se da ako će se to nastavit da ću pokleknut u svom ustrajanju da joj budem vjeran jer ponekad imam osjećaj kao da živim sa sestrom a ne sa ženom i čak pomišljam da ona mene možda vara pa onda ne osjeća želju za seksom. Ne znam stvarno šta da više radim ali bojim se da bi mi se brak mogao raspast zbog tog.

Pomozi mi nekim savjetom jer stvarno mi je stalo do nje.

Miki

Dragi moj Miki,

ti si se toliko usredotočio na problem da uopće nisi dao nikakve druge podatke - meni prvo pada u oči da bi se trebao zapitati što se to dogodilo i/ili promijenilo prije godinu i pol?

Na primjer - možda do tada nije radila a sada radi? Jeste li dobili dijete? Jeste li izgubili nekog dragog člana obitelji? Je li supruga prije radila a sada je otpuštena pa je depresivna? Jeste li preselili/emigrirali? Jeste li ušli u dugove? I tome slično....

Razumiješ li zašto se to trebaš zapitati?

Ljudska je seksualnost strahovito kompleksna a intimni odnos (sada mislim na međusobnu intimu, dakle bliskost s psihološke strane, a ne na seks - iako je to naravno jako povezano) se vrlo lako izgubi zbog životnih poteškoća, neke neriješene svađe ili - u zadnje vrijeme svima poznatih - financijskih briga.

Ako netko, na primjer, radi dva posla ne bi li priskrbio potrebna sredstva da prehrani sebe/obitelj, odnosno odgaja djecu i pri tome još recimo i radi - teško da će još veselo doma hopsati u donjem vešu kao Mulin Rouge plesačica/nabildani muški stripper....

Dakle, da ilustriram ukratko vlastitim primjerom: umro mi je otac/bila sam tužna/počela se tješiti hranom/udebljala se/nezadovoljna izgledom/izbjegavala seks/tješila se hranom/bila još tužnija..... (ovo je samo moja strana priče - moj muž nije imao nikakvih pitanja i primjedaba jer smo dovoljno bliski da smo o svemu tome razgovarali i znaoje do u detalje što proživljavam, dakle - niti je imao primjedbe na moj izgled niti na ponašanje - ali SVAKAKO ME NIJE PITAO JESAM LI BOLESNA! Da jest, dobio bi šljagu, jer to NIJE DOBAR PRISTUP PROBLEMU, znaš.)

Bla, bla, da skratim - kada je prošlo neko vrijeme i ja sam odžalovala, počela sam vježbati, pazila što jedem, smršavila desetak kilograma i sada sam ok sama sa sobom i sve je ponovno onako kako je prije bilo.

Međutim, da on nije suosjećajan lik i da nismo toliko bliski da smo o svemu pričali, možda bi i on mislio da ga ja varam ili da sam zbog nekog čudnog razloga izgubila volju za seksom - ili da su to godine.... činjenica je da se ljudi u četrdesetima ne ševe kao zečevi u dvadesetima, ali usudila bih se reći da se kvantiteta da vrlo uspješno zamijeniti kvalitetom.

Pošto nemam baš nikakvog uvida u tvoj brak, zapitala bih se na tvom mjestu i kako točno izgleda taj seks - možda se nešto promijenilo u kvaliteti seksualnog odnosa?

Neki muškarci, koliko čujem, nakon nekog vremena prestanu biti zainteresirani za udovoljavanje partnerici (naravno, vrijedi i obratno, ali sada pričamo o ovoj strani medalje) - također baci kritički pogled u ogledalo, možda si se fizički izmijenio?

Svaka čast ljubavi, ali da ovaj moj uzgoji veliki pivski trbuh i ošiša se na fudbalerku, mislim da bi moja želja za seksom otišla u minus, tako da treba i to uzeti u obzir.

I na kraju, ako baš nije ništa od gore navedenog, ti si Mr. Perfect koji pomaže u kući, ne svađate se, financije su u redu, život upravo idealan i sve kao u onim nekim Kućanicama i inim serijama, onda fakat razmisli je li u vašu zgradu doselio neki neodoljiv tip ili je možda njezina firma zaposlila Georgea Clooneya da im prezentira komunikacijske vještine.... možda griješim dušu, ali to je recimo zadnje na što bih pomislila.

Ne mislim pri tome na Clooneya nego na varanje. Naravno da ima puno žena koje varaju muževe, ali načelno je to češće radi gubitka bliskosti u braku - dakle varanjem se "liječi" posljedica, a ne uzrok. Dakle, (sad stvarno generaliziram, pa molim uzeti sa zrncem soli) žene nezadovoljstvo seksom najčešće ne rješavaju na taj način da skoče s nekim drugim u krevet, zato što moraju s tim nekim također doći do određene razine bliskosti. A to pak često vodi u emocije, itd.itd. Ova generalizacija je rezultat pročitanih studija (Masters&Johnson, Shere Hite i sličnih autora) koji su načelno zaključili da muškarci i žene u pravilu drugačije gledaju na seks - muškarci ga puno uspješnije mogu odijeliti od osjećaja, za razliku od žena.

Sve u svemu, što god da jest - bez bliskosti koju možeš ponovno postići, ali ne na onaj način na koji mi se čini da si pokušao - dakle, previše izravno, da ne kažem i nešto pogrdno (ono s bolešću je u najmanju ruku blesavo), ali za to treba i taktike i strpljenja.

Najbolje da se prisjetiš čime si je ono uopće i osvojio prije tih osam godina - možda ti opet uspije! Bliskost je nešto što se lako izgubi, krhko je ali i nije toliko teško za održavanje ako se posve ne zapusti - dakle jedna biljčica koju doduše treba redovno zalijevati, ali daje zahvalno cvijeće. Ali ako se zemlja isuši, neće pomoći da je zaliješ kantom vode, nego strpljivo, kap po kap....ovo je moja glupa metafora jer mi se čini deplasirano da ti crtam: cvijeće, čokolada, večera, obrijan/počešljan, omiljena glazba, djeca zbrinuta i na čuvanju, sitan poklon, prisjećanje na sretnije dane, svijeća, predigra - sjećaš se predigre?....

Znam, zvuči glupo. Dakle, zalijevaj kap po kap a nemoj odmah pitati; "Šta je, jel te napala peronospora?"