burno jutro

Pernar ponovno izbačen iz sabornice

06.11.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Sabor ovotjedno zasjedanje nastavlja raspravom o rebalansu državnog proračuna za 2019., no jutros je već kao po dnevnom redu iz sabornice izbačen Ivan Pernar.

Pernar je ponovno uzeo riječ bez da ju je dobio i nastojao isprovocirati izbacivanje iz sabornice.

'Imamo ozbiljan problem, a vezan je uz smrt Nevenke Jurak, glavne svjedokinje u procesu protiv HDZ-a. HDZ će se izvući', rekao je Pernar.

'Zašto sudski postupci protiv HDZ-a traju toliko dugo da i svjedoci umiru', vikao je Pernar.

Predsjedavajući Milijan Brkić Pernaru je mirno pojasnio da ima mogućnosti govoriti odmah jer su tako i tako na redu iznođenja stajališta zastupnika, odnosno slobodan govor za koji se Pernar samo trebao pojaviti.

Nakon što se Pernar nije htio smiriti Brkić mu je izrekao opomenu, pa opomenu sa oduzimanjem riječi, pa kada se nije smirio i opomenu s oduzimanjem riječi i za danas i za sutra, te ne kraju i mjeru udaljenja sa sjednice.

Nakon toga Brkić je proglasio stanku te pozvao stražare da iznesu Pernara.

  • +4
Pernar izbačen iz sabornice Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U iznošenju stajališta Mostov Nikola Grmoja osvrnuo se na prekjučerašnji sastanak Milana Bandića i Andreja Plenkovića, rekavši da je pitanje APIS-a politička trgovina.

'Ova Vlada novac troši na političku trgovinu, a nema novca za našu djecu, demografiju... I profesori su realan sektor, nisu oni irealni. Privatni sektor je ljut jer država ne smanjuje namete. A ne može ih smanjiti jer troši na gluposti i političku trgovinu. Pa kakvi ste vi to populisti? Pregovarate o APIS-u, a ne o djeci. Moram priznati da me Milan Bandić razočarao, kao i vi iz njegovog Kluba, pregovarali ste o privatnim interesima', rekao je Grmoja.

Podsjetimo, jedan od projekata dogovorenih na tom sastanku je i otkup gradskog udjela tvrtke APIS IT od strane države, za što bi država trebala platiti 138 milijuna kuna

Da se trebalo dati učiteljima smatra i SDP-ov Gordan Maras.'Imamo na vlasti trgovačku koruptivnu koaliciju. Prekjučerašnji sastanak predstavlja primjer korupcije i koruptivnog ponašanja. Nisu motivi zagrebački projekti i interesi građana nego da se održe na funkciji i jedan i drugi. Imaju politiku ruka ruku koruptivnu mije', kazao je Maras o jučerašnjem sastanku.

'Na vlasti i u Gradu Zagrebu i na državnoj razini je trgovačko koruptivna koalicija sa žetončićima u glavnoj ulozi. Umjesto da se sakriju i da se ne pokazuju uopće do izbora i da mole Boga da nitko to ne spominje, oni još imaju obraza bacati pijesak u oči i farbati građane i objašnjavati da to rade u njihovom interesu. Nema tu nikakvog interesa osim interesa gradonačelnika Bandića i premijera Plenkovića', rekao je Maras.

Dvojcu je odgovorio Kažimir Varda iz Bandićeve stranke, no već kad je počeo odgovarati stiglo je dobacivanje iz klupa od Marasa. 'Ako nemate kućnog odgoja, ja vam mogu pokloniti bonton, dok ste vi govorili, ja sam šutio', kazao mu je Varda.

Pobrojavši projekte koji su se ostvarili u okolici Zagreba, Varda je rekao da je 'i on za takvu korupciju'.

'Očito da je problem samo Zagreb. Smeta im što je gradonačelnik Zagreba pokrenuo već davno inicijativu za Imunološki zavod zajedno, da zajedno sa Vladom spasi jednog od najvećeg proizvođača cjepiva na svijetu, da zajedničkim angažmanom riješe problem dječje bolnice, da najveću zračnu luku u državi poveže modernom prometnicom s najvećim glavnim gradom, da uposli kapacitete nekoliko hrvatskih tvrtki na više godina, Končar, Gredelj, itd., izgradnja novih tramvaja', kazao je Varda.

'Kolege iz oporbe, odlučite se tko je tu više i tko je koga korumpirao da USKOK-u olakšate posao. Bilo bi najpametnije da podnesete kaznene prijave i da to argumentirate. Ako vam baš to ne ide, pronađite nekoga da vas stipendira na nekom pravno-političkom učilištu ili posjetite još jedanput silikonsku dolinu. Ili prije nego što predsjednik jedne oporbene stranke u javnosti plasira notornu laž o zapošljavanju u Zagrebačkom holdingu, preporučam mu da radi vlastite vjerodostojnosti provjeri činjenice jer bi na taj način svi skupa doprinijeli razvoju Hrvatske i lakše dočekali još jedan vaš izborni poraz', zaključio je.