digitalne platforme

Peović tražila da se iz ZOR-a izbace agregatori, HDZ odbio

20.06.2023 u 19:29

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Katarina Peović (RF) nije uspjela uvjeriti zastupnike HDZ-a da prihvate njezin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima traži da agregatore maknu iz zakona, rekavši da je u Hrvatskoj 80 posto djelatnika na digitalnim platformama zaposleno preko agregatora

Tvrdi da se digitalnim platformama omogućuje da se riješe svake odgovornosti.

Peović je u Saboru upozorila kako je samo u Hrvatskoj situacija da je 80 posto radnika digitalnih platformi zaposleno preko agregatora (posrednika), dodavši da se taj oblik mora ukinuti. Navela je kako je zadnjim izmjenama i dopunama ZOR-a uređen rad digitalnih platformi, a primjena odredbi stupit će na snagu 1. siječnja 2024. godine.

"Kada je Vlada donijela ZOR koji će u implementaciju tek ići iduće godine, digitalne platforme su odmah krenule s restrikcijama i odlukom da se u potpunosti zabrani zapošljavanje preko obrta i da svi radnici moraju biti zaposleni preko agregatora koji će ih riješiti bilo kakve odgovornosti", kazala je.

Upozorivši na loš položaj radnika na digitalnim platformama i radnika iz trećih zemalja, Peović je kazala da su djelatnici digitalnih platformi dovedeni u situaciju koja ne postoji nigdje u Europi u kojoj je Vlada jedne zemlje ZOR-om digitalnim platformama osigurala da ih se amnestira bilo kakve odgovornosti.

"Svugdje diljem Europe digitalne platforme gube tužbe jer se primjećuje da su one skriveni poslodavac", rekla je. Dodala je i da je zato EU u procesu donošenja Direktive koja će u određenim kriterijima pokazati je li digitalna platforma poslodavac ili nije.

HDZ-ova zastupnica Majda Burić rekla je da HDZ neće podržati njezin prijedlog izmjena ZOR-a te da Peović svojim prijedlogom želi izmijeniti zakonske odredbe koje su gotovo u potpunosti usklađene s trenutnim prijedlogom Direktive EU, koji također prepoznaje agregatore na tržištu platformskog rada.

Istaknula je i kako je na prijedlog Vlade izmijenjen ZOR koji je stupio na snagu početkom ove godine, i kojim je na cjelovit način uređen platformski rad te je propisano da platformski radnik mora imati iste uvjete bez obzira je li mu poslodavac agregator ili direktno digitalna platforma.

Katarina Peović o ZOR-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodatno na to propisana je i solidarna odgovornost digitalne platforme kao dodatna zaštita radnika od eventualnih zlouporaba, rekla je Burić.

Vidiš: Vladin prijedlog ide u korist platformskih radnika

I predstavnik Vlade RH Ivan Vidiš rekao je da Vladin prijedlog s odgodnim učinkom ide u korist platformskih radnika.

Uz to, izmjenama ZOR-a određene su vrlo jasne obaveze digitalne platforme ukoliko se želi osloboditi odgovornosti. Pri tome mora prikupiti vrlo jasne dokaze o tome da li posrednik na tržištu platformskog rada (tzv. agregator) ispunjava uvjete koje kao poslodavac mora ispuniti prema radniku, napomenuo je.

Vidiš je naglasio i da će s tržišta rada i iz sustava uvoza strane radne snage, isključiti sve loše agregatore koji djelomično ili potpuno ne prijavljuju radnike, pri čemu posebno vode računa i o radnicima iz trećih zemalja.

Oporba upozorava na probleme rada na digitalnim platformama

I oporbeni klubovi upozorili su na probleme rada radnika na digitalnim platformama založivši se za što veću kontrolu Državnog inspektorata.

No, upozorili su da u Zagrebu imamo samo 22 inspektora koji se bave područjem radnih odnosa i ne mogu obaviti sve potrebne kontrole radnih odnosa na digitalnim platformama.

Željko Pavić (Socijaldemokrati) jednim od velikih problema smatra i poduzeća koja dovode radnike iz trećih zemalja istaknuvši da bi se ona trebala brinuti za njih od trenutka kada su s njima stupili u kontakt pa do momenta dok je on na našem teritoriju.

"Nije dobro da smo mi hot spot za te radnike koji nakon toga odlaze u Španjolsku, Portugal ili druge zapadne zemlje", rekao je.