poticanje na nasilje i mržnju

Rasistu koji je napao indijskog dostavljača prijeti do tri godine zatvora

14.03.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Zagrebačka policija je 35-godišnjeg autora rasističkog videa pritvorila i kazneno prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine, dok je prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira prilikom uhićenja

U policiji kažu da su "odmah po zaprimljenim saznanjima o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana", započeli s istraživanjem i operativnim radom te su utvrdili identitet osobe koje je napravila snimke. Intenzivne mjere traganja, u ponedjeljak u prijepodnevnim satima rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić Gradu, navode u priopćenju.

Dodaju da je tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena sumnja da je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na Europskom trgu i u Ljubijskoj ulici u Zagrebu "verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihovog podrijetla, boje kože i rase".

"Tijekom napada na strane državljane, pozivao je na nasilje i mržnju prema njima koristeći se riječima na engleskom i hrvatskom jeziku te im je upućivao pogrdne riječi uz poruke da se vrate u zemlje iz kojih su i došli. Događaje u kojima je na otvorenim prostorima vrijeđao strane državljane osobno je snimao".

Policija ističe da je snimku koja je nastala u Ljubijskoj ulici u Zagrebu anonimni korisnik objavio na jednoj od društvenih mreža u drugoj polovici veljače 2023. u ranim jutarnjim satima. U prvoj polovici ožujka nastali su video zapisi koji su prenijeti i objavljeni na više novinskih portala, korisnici društvenih mreža su ih dijelili te su postali dostupni javnosti. Prema pisanju medija riječ je o Jurju Mesiću, rasistu s Reddita kojemu se već sudilo zbog nasilja.

Policija odvodi Jurja Mesića u prostorije Državnog odvjetništva Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic