dugogodišnja vladavina

Peović o Bandiću: Bio političar koji je stajao na strani elita i stvarao klijentelističke skupine, takav način vladavine se neće lako promijeniti

01.03.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je u ponedjeljak da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio političar koji je stajao na strani elita i stvarao klijentelističke skupine kojima je služio, a takav način vladavine se neće lako promijeniti njegovim odlaskom

Smrću Milana Bandića takva pozicija je postala puno jasnija i u idućim ćemo mjesecima i godinama sve više postati svjesni toga da prava promjena znači demokratizacija odlučivanja u Zagrebu i raskidanje klijentelističkih skupina, ustvrdila je saborska zastupnica Peović na konferenciji za novinare.

Ako će se jedne klijentelističke skupine zamijeniti drugima nismo puno napravili i mislim da će se dugogodišnja vladavina Milana Bandića itekako na neki način revidrati, rekla je Peović.

Peović je najavila kako će Radnička fronta sigurno imati listu za zagrebačku Gradsku skupštinu te da im je najvažnije, kao i u drugim gradovima, da komuniciraju ono što nitko neće činiti, a to je kako promijeniti klijentelističke prakse i prestati sa strukturalnom legaliziranom korupcijom.

Spomenula je i ilegalnu praksu povezanih sa Bandićem kao što su dodjela adventskih kućica, raznih javnih nabava i sličnog koje su neke poduzetničke elite dovele u privilegirani položaj. Kako to prekinuti naša je zadaća u Zagrebu i u drugim gradovima koji nisu bitno drugačiji i vrlo su slične situacije u Rijeci, Puli, Osijeku itd, dodala je Peović.

Osvrnula se i na Vladino negativno mišljenje na njihov prijedlog o uvođenjuju poreza na digitalne usluge, kao što je prodaja oglasnog prostora, podataka o korisnicima i spajanje korisnika, a odnosi se na digitane divove kao što su Google, Facebook i Amazon koji u koronakrizi nisu pretrpjeli nikakvu štetu, već su im se prihodi povećali, ocijenivši kako se radi o autokolonijalnoj politici.

Nevjerojatan je negativan odgovor Vlade tim više što nema nikakav prigovor na naš razrađeni prijedlog, već zaključuje da će pričekati s donošenjem europskog prijedloga, iako su ga mnoge zemlje uvele kako ne bi morale čekati njegovo donošenje na razini EU tek 2023. Predložili smo da taj porez bude na razini 7 posto, rekla je Peović.

Dodao je kako su mnoge zemlje uvidjele da digitani divovi izbjegavaju plaćanje poreza u zemlji u kojoj ostvaruju dobit tako da u njoj nema prijavljenu podružnicu zbog digitalnog karaktera te ekonomije.

Upozorila je kako odbijanjem takvog prijedloga gubimo najmanje 300 milijuna kuna u dvije godine.

Vlada time pokazuje autokolonijalnu narav, kao i u mnogim drugim primjerima kao što su nabava cjepiva iz Rusije, jer je naša Vlada od toga odustala na mig Europske komisije u situaciji kada mnogo ljudi umire od koronavirusa. Ustvrdila je i kako se primjerice u Luci Rijeka povlači natječaj bez ikakvog argumenta, jer je jasno da su Kinezi dali najveću ponudu i da je na imig SAD-a Vlada povukla natječaj.