vojne operacije

Pentagon: U američkim akcijama 2019. bilo 130 civilnih žrtava

06.05.2020 u 22:32

Bionic
Reading

Američke vojne operacije prošle su godine u Iraku, Siriji, Afganistanu i Somaliji usmrtile oko 130 civila, stoji u izvještaju Pentagona, a ta brojka je puno manja od one o kojoj govore promatračke skupine

U prošlogodišnjim operacijama u Afganistanu ubijeno je 108 civila, u Siriji i Iraku njih 22, a u Somaliji dvoje, stoji u izvještaju na 20 stranica o vojnim operacijama koji je u srijedu bio dostupan agenciji Reuters.

Pentagon tvrdi kako u američkim operacijama nije bilo stradanja civila u Libiji i Jemenu.

Godišnji izvještaj za Kongres još nije objavljen, no vjerojatno će izaći u javnost u narednim danima.

Američki ogranak Amnesty Internationala tvrdi kako Sjedinjene Države i dalje umanjuju broj stradalih civila.

„Na temelju lokacija na kojima smo provodili opširne, detaljne istrage, američka vojska i dalje znatno umanjuje broj civila koji su ubijeni i ozlijeđeni u američkim napadima“, rekla je Daphne Eviatar iz te organizacije.

Promatračka skupina Airwars procjenjuje da je samo u prvih šest mjeseci 2019. u Siriji SAD-om predvođena koalicija u borbi protiv Islamske države ubila između 416 i 1030 civila.

Airwars, organizacija sa sjedištem u Londonu, tvrdi kako je u Somaliji u američkim napadima ubijeno najmanje 15 civila.

Američka vojska u svom izvještaju priznaje da se njezine brojke razlikuju od podataka nevladinih organizacija te ističe da je razlog tomu možda različita metodologija i korištene informacije.