uzavrela regija

Pentagon: Evo koji su naši ciljevi na Bliskom istoku

07.11.2023 u 10:37

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države snažno su stale uz Izrael nakon terorističkog napada 7. listopada u kojem su palestinski militanti iz Hamasa ubili više od 1400 ljudi. Nakon što je Izrael pokrenuo osvetničku akciju s ciljem potpunog uništenja Hamasa, i američki ciljevi na Bliskom istoku našli su se na meti napada, u prvom redu proiranskih paravojnih organizacija. Sada je Pentagon i službeno objasnio svoju trenutnu politiku na tom području

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su bespilotnim letjelicama ili raketama skupina koje podupire Iran najmanje 38 puta u manje od mjesec dana, uključujući šest napada u posljednja dva dana, naveo je Pentagon.

Ministarstvo obrane trenutačno ima četiri linije napora na Bliskom istoku, poručio je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder. Potom je konkretno nabrojio o kojim se ciljevima radi:

  • zaštita američkih snaga i građana u regiji
  • dostava sigurnosne pomoći Izraelu dok se brani od daljnjih terorističkih napada Hamasa
  • koordinacija s Izraelcima kako bi se pomoglo u oslobađanju talaca koje drži Hamas, uključujući američke državljane
  • jačanje položaja snaga u cijeloj regiji kako bi se odvratili bilo koji državni ili nedržavni akteri od eskalacije krize izvan Gaze.

Jačanje položaja snaga uključuje raspoređivanje udarnih grupa nosača USS Gerald R. Ford i USS Dwight D. Eisenhower, koji su trenutno u području Središnjeg zapovjedništva SAD-a, uz podmornicu klase Ohio.

U rijetkoj objavi američka vojska ranije je objavila da je podmornica s navođenim projektilima stigla na Bliski istok, što je poruka odvraćanja jasno usmjerena na regionalne protivnike u trenutku u kojem administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava spriječiti širi sukob usred rata Izraela i Hamasa.

Proteklih nekoliko tjedana bilo je napada iranskih posredničkih skupina na zračnu bazu Al Asad u Iraku i Al Tanf u Siriji te tamošnje američke snage u njima, rekao je Ryder.

Napadi dronovima i projektilima rezultirali su s nekoliko desetaka ozljeda, uključujući kombinaciju lakših ozljeda i traumatskih ozljeda mozga, naveo je glasnogovornik.

Neki od ozlijeđenih nisu odmah prijavili svoje stanje, rekao je.

'Podaci uvelike ovise o samoprijavljivanju jer pojedinačne ozljede nisu vizualno vidljive medicinskom osoblju koje pruža pomoć neposredno nakon incidenta', rekao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'