treća opcija

Penava otkrio odluke sa zatvorenog sastanka DP-a: ‘Postoje neki bočni kontakti...‘

18.04.2024 u 19:58

Bionic
Reading

Domovinski pokret je na parlamentarnim izborima osvojio 14 mandata te je iza HDZ-a i SDP-ove koalicije treća opcija po broju zastupnika u Saboru. S obzirom na to da nitko nema većinu, odnosno 76 ruku za sastavljanje nove Vlade, krenula je postizborna kombinatorika

'Konstatirali smo sve što smo komunicirali u predizbornoj kampanji. Potvrdili smo da te poruke ostaju iste, dominantno s kim nećemo, SDSS i Možemo!, a da su sve druge opcije u igri', rekao je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta za RTL Danas što je dogovoreno na zatvorenom stranačkom sastanku.

S kim ćete onda - s HDZ-om ili SDP-om?

'Razgovarat ćemo, kako smo i govorili do sad, sa svim političkim akterima. Nećemo se konzultirati sa stranim veleposlanstvima kako to neki u Hrvatskoj čine. Pokušat ćemo provesti i doći u poziciju provoditi ono što su nam točke programa i ciljevi Domovinskog pokreta'.

Kaže kako se nije čuo ni sa Zoranom Milanović, ni s Andrejom Plenkovićem niti s Peđom Grbinom.

'Postoje neki bočni kontakti u kontinuitetu. Dok službeno ne sjednemo i ne objelodanimo, ne bi bilo fer…', kaže Penava.

Objasnio je što su 'bočni kontakti': 'Zovu uvijek nekakvi kolege, suradnici i kontaktiraju, razmjenjuju informacije i ispipavaju teren. Ali to je dio rituala i obično tako'. 

Koliko im onda dajete vremena prije nego što posegnete za slušalicom i nazovete?

'Dajem im sve vrijeme ovoga svijeta. Moram zahvaliti biračima što su izašli na izbore, a posebno onima što su nam dali povjerenje kao Domovinskom pokretu. Treća smo opcija u državi, imamo dva ta pola, plavi i crveni, ili dva brda. Mogu izraziti žaljenje što nismo formirali treći pol, kojeg sam nudio svojedobno. Da je tome bilo tako, danas bi gospodin Sačić i Dretar, što mi je posebno žao, bili u Saboru i odlučivali bismo mi i zvali druge. Ovako ćemo sačekati što se biti. Što se tiče Domovinskog pokreta, sve opcije u igri osim ovih stvari što sam rekao', odgovorio je Penava.