BORBA PROTIV KORONE

Pem Novosel: Nemamo parametre za procjenu kako mjere djeluju; Đikić: Stožer ne funkcionira na temelju preporuka struke nego pod pritiskom politike

10.12.2020 u 17:50

Bionic
Reading

Gosti Hanza medije u emisiji “Bez predrasuda” bili su epidemiologinju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel i profesor biokemije sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić. govorili su o učinku mjera koje su na snazi od 28. studenoga te daljnjim koracima koje bi trebalo poduzetu u suzbijanju epidemije

- Epidemiološka struka smatra da je još uvijek prerano za ocjenu učinaka tih mjera. Naša kolegica je napravila preliminarnu analizu brojki u Hrvatskoj u odnosu na brojke (zaraženih, nap. a.) zabilježene u drugim zemljama iz koje se primjećuje stagnacija posljednjih dana. No jučerašnje brojke, pak, to opovrgavaju. Trebat će nam još neko vrijeme kako bismo vidjeli prave učinke mjera. U europskim zemljama koje su uvele strože mjere mjesec dana prije nego mi u Hrvatskoj pravi učinci tih mjera postali su jasno vidljivi tek nakon nekoliko tjedana. Stoga je prerano za ocjenu mjera koje je su na snagu stupile 28. studenoga – rekla je Iva Pem Novosel, prenosi Jutarnji list.

- Problem u Hrvatskoj nije da li mjere koje su trenutno na snazi djeluju nego u tome da mi nemamo parametre na temelju kojih bi to mogli procijeniti. Kada imate situaciju da vam je 30, 35 ili čak 40 posto testova na koronavirus pozitivno, to znači da podaci koje prikupljate nisu dovoljno vjerodostojni. Promjene će se moći detektirati tek kada Hrvatska bude dnevno testirala preko 20 ili čak 30 tisuća ljudi. Ljudima treba reći da je situacija jako ozbiljna i da nema nikakvih pokazatelja da je opasnost smanjena – kaže.

Pošto rok ranije spomenutih mjera ističe 21. prosinca, naše goste pitali smo trebaju li se mjere produljiti i možda dodatno pojačati?

- Mi moramo razmišljati o 10. ili 15. siječnju, do tada treba uvesti još strože mjere kako bi one rezultirale željenim učinkom i kako poslije Božića i Nove godine ne bi imali još jedan dodatni val epidemije - jasan je Đikić.

Epidemiologinja iz HZJZ-a Novosel kaže kako se dnevni brojevi novozaraženih ne kreću željenom dinamikom, odnosno da su brojevi takvi da se na osnovu njih ne može govoriti o popuštanju mjera 21. prosinca. Drugim riječima, da se pita samo struka ne bi bilo nikakvih popuštanja mjera za proslavu božićnih i novogodišnjih praznika.

- Što se tiče Božića i Nove godine Stožer će kalkulirati do zadnjeg momenta, jer Stožer ne funkcionira na temelju preporuka struke nego pod pritiskom i utjecajem politike - kaže Đikić.

Pred skori početak procesa cijepljenja u Hrvatskoj Đikić je još jednom snažno apelirao na građane da se cijepe jer, kako je rekao, svi dostupni podaci ukazuju da je rizik od eventualnih nuspojave od cijepljena prihvatljiv i daleko manji nego rizik od necijepljenja.

- Ako se bude cijepilo više od 60 ili 70 posto građana onda ćemo ovu bolest svi zajedno pobijediti. Također, ljudima treba reći još jednom istinu, a to je da bolest neće nestati s početkom cijepljenja i da će naša borba s koronavirusom, paralelno uz proces cijepljenja, trajati sve do kraja 2021. godine - zaključio je.