OSIROMAŠENI SEKS TURISTI

Pedofili mame žrtve u istočnu Europu

  • Autor: J. T.
  • Zadnja izmjena 07.10.2012 15:00
  • Objavljeno 07.10.2012 u 14:02
fotograf

fotograf

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Humanitarne organizacije procjenjuju da oko 250.000 ljudi godišnje putuje skoro isključivo zbog seksa s maloljetnicima te da je oko milijun djece na svijetu prisiljeno na prostituciju

BBC je reportažu o dječjoj prostituciji započeo u odmaralištu pored grada Pattaye u Tajlandu, za koji se uobičajeno smatra da bilježi najviši broj slučajeva seksualne eksploatacije djece. Iako u Tajlandu djeluje niz međunarodnih humanitarnih organizacija, a posljednjih godina povećana je i budnost policije, niz pedofila i dalje redovito umakne pravdi.

Tako Junita Upadhyay iz organizacije ECPAT International tvrdi da se najčešće radi o djeci koja dolaze iz siromašnih obitelji, iz etničkih manjina, djeci migranata i izbjeglica. Upravo ta djeca najranije izmiču sustavu zaštite, a među njima je visok postotak onih koji se zaraze virusom side, posebice među djecom odraslih prostitutki. Također, tvrde da dio posjetitelja ne dolazi nužno s namjerom eksploatiranja djece, no do toga dolazi upravo zato što je dječja prostitucija tako raširena pojava.

Tajland je samo prošle godine zabilježio oko 20 milijuna posjeta, što je porast od čak 20 posto spram prijašnje godine te motrenje pedofilskih mreža postaje sve veći izazov domaćim snagama. Najveće zasluge u razotkrivanjima pedofilskih mreža zasad idu humanitarnim organizacijama koje policijske vlasti redovito upozoravaju na niz internetskih stranica koje nude seksualne usluge maloljetnika.

U reportaži se spominje egzemplarni slučaj Sine Vann koju su s 12 godina prisilili na prostituciju u Vijetnamu i Kambodži. Spasila ju je Somaly Mam, bivša žrtva dječje prostitucije koja je danas poznata aktivistica protiv eksploatacije djece.

Tajland je možda najpoznatija destinacija za dječju prostituciju, no u reportaži se upozorava na porast fenomena i u drugim zemljama, kao što su Meksiko, Brazil, Gana, Kenija, Indija, Vijetnam, Kambodža. Zbog financijske krize, zlostavljači ostaju bliže svojim zapadnoeuropskim domovima i 'mame' djecu u zemlje kao što su Češka, Bugarska, Rumunjska, Ukrajina.

U Brazilu se primjerice predviđa da ukupan broj djece u industriji seksa iznosi između 250.000 i pola milijuna. Tako je lokalna vlada ove godine upozorila voditelje preko 2000 internetskih stranica koje promoviraju zemlju kao destinaciju za seksualni turizam, no velik dio tih stranica administrira se u SAD-u, što stvara pak novi pravni problem.

Poznato je da je razlog zbog kojeg niz počinitelja nikad nije uhvaćen manjak koordinacije i suradnje među međunarodnim policijskim snagama. Vlasti redovito tvrde da im velik dio problema predstavlja činjenica da mnogi posjetitelji nisu registrirani kao 'seksualni prijestupnici'. Sitni su koraci unaprijed napravljeni i u suradnji s turističkim sektorom: 100.000 turističkih kompanija iz preko četrdeset zemalja još je prošle godine potpisalo proglas o sprečavanju dječje prostitucije, no iz organizacija tvrde da dobar dio turističkih agencija ne surađuje dovoljno, kako zbog straha da bi mogle izgubiti klijente, tako i zbog toga što ne žele svoje ime vezivati uz taj fenomen. Ponavljaju da im najveći problem predstavlja upravo pomanjkanje svijesti o rastućem fenomenu dječje prostitucije na skoro svim društvenim razinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi