KINO PRIKAZIVAČI OGORČENI

'PDV-om na ulaznice za kino približavamo se Albaniji'

28.10.2016 u 18:26

Bionic
Reading

Porezna reforma koju ju je jučer predstavio Zdravko Marić, ministar financija, neugodno je iznenadila kino prikazivače jer bi prema prijedlogu izmjena stope PDV-a ona za ulaznice s pet trebala skočiti na 13 posto. Domaći kino prikazivači i distributeri zgroženi su Marićevom najavom i mišljenja su da nema prostora za podizanje cijena karata

Enver Hadžiabdić, direktor multipleksa Cineplexx i distributera Continental filma, smatra da je riječ o prevelikom skoku stope PDV-a za ulaznice, čime smo se približili Albaniji.

'Osam posto je puno i tim skokom približavamo se Albaniji, u kojoj je PDV na ulaznice 20 posto. U Sloveniji je devet posto, u Srbiji 10, a u Crnoj Gori sedam. Mišljenja sam da će ovaj udar najviše osjetiti kino prikazivači jer ne vidim prostora za podizanje cijena ulaznica', kazao je Hadžiabdić.

Smatra da nikako nije rješenje prebaciti teret povećanog PDV-a na gledatelje te da će se ovaj udar morati raspodijeliti između kino prikazivača i distributera filmova.

'Pritom moram reći da distributerski kolač nije veliki i raspodjela se kreće u omjeru 60:40 u korist prikazivača, izuzev nekih blockbustera. U Srbiji je taj omjer 50:50. U svakom slučaju, riječ je o velikom udaru', mišljenja je Hadžiabdić.

Josip Nakić Alfirević, dopredsjednik Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača, koja broji 47 kina u 37 gradova, smatra da je podizanje stope PDV-a za tu branšu dramatična stvar.

'Treba se sjetiti da je za Račanove vlade PDV bio nula posto pa je u godinama koje su uslijedile podignut na pet posto. Pitanje je tko će snositi najveći dio troška; hoćemo li mi kao prikazivači, distributeri ili ćemo to nekako podijeliti. Prostora da cijene ulaznica idu gore baš i nema', kazao je Nakić Alfirević.

Najgore mu je, pojasnio je, to što s kino prikazivačima nitko nije kontaktirao niti ih konzultirao o tom pitanju. 

'Nažalost, to je ostatak te balkanske prakse u kojoj se odluke donose bez konzultacija sa zainteresiranim stranama. U ovom poslu sam preko 30 godina i pamtim različite faze, pa čak i ono kad je PDV dignut na maksimum te se onda na to dodavalo pet posto. Kada je PDV bio spušten na nulu, to je spasilo pojedina kina i omogućilo im da obave investicijske zahvate i ulože u infrastrukturu. Da je netko kontaktirao s nama, vjerojatno bi se bolje upoznao sa situacijom. Neovisna mreža tek je stasala, a sad će nas podizanje PDV-a na ulaznice odvesti u suprotnom smjeru', naveo je Nakić Alfirević.

Kako multipleksi i dio nezavisnih prikazivača uz kina imaju i ugostiteljsku djelatnost, što im pomaže da opstanu, a PDV na ugostiteljstvo ide prema prijedlogu s 13 na 25 posto, Nakić Alfirević smatra da će to dodatno ugroziti opstanak pojedinih kina.

'Mislim da svi kino prikazivači i distributeri moraju izvršiti pritisak na Ministarstvo da vidimo što se još prije početka 2017. može napraviti', mišljenja je Nakić Alfirević.

Da se konzultacije s kolegama u industriji moraju što prije održati uvjereni su i u Blitz Cinestaru, najvećem domaćem prikazivaču.

'Najavljene promjene u sustavu PDV-a će sigurno imati značajan učinak na poslovanje svih kino prikazivača te bi mogli imati dalekosežne posljedice na buduća ulaganja kao i održavanje radnih mjesta. CineStar je u proteklih 13 godina bio predvodnik ulaganja u do tada zapuštenu kino mrežu te temeljem toga osigurao da Hrvatska danas ima tehnički najmoderniju kino mrežu u Europi. Također, takav razvoj je omogućio stalno povećavanje broja radnih mjesta. Bojimo se da je nastavak takvog trenda sada značajno ugrožen.
U ovome trenutku je teško procijeniti učinak na cijene naših usluga jer se još uvijek radi izračun', odgovorili su iz Cinestara.

Šerbedžija: U svemu će stradati hrvatski film
Danilo Šerbedžija, predsjednik Društva hrvatskih redatelja, smatra da je odluka o podizanju PDV-a na ulaznice za kino ishitrena i izrazio je bojazan da će se u konačnici sav teret prebaciti na gledatelje. 'To nije pametna odluka jer ulaznica za kino je i sada skupa, a ubuduće će je učiniti još skupljom. U toj poziciji će najviše stradati domaći film, a ionako ima loš tretman. Trebalo bi možda razmišljati o povlaštenom statusu za domaći film. Ljudi ionako slabo idu u kino, a dođe li do povećanja cijena ulaznica, u konačnici, kao posljedica, moglo bi se dogoditi to da će ih ići još manje', kazao je Šerbedžija.

450277 ,450418 ,450394 ,450383