ZABRINUTI SUVERENIST

Pavliček: Uvozimo radnu snagu sumnjive kvalitete, zbog toga u konačnici možemo izgubiti brojne turiste

28.01.2022 u 22:00

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček u petak je upozorio kako se demografski 'potop', u kojem je Hrvatska, po zdanjem popisu stanovništva, u 10 godina izgubila 10 posto stanovništava, može nepovoljno odraziti na hrvatski turizam

Pozvao je na stvaranje nacionalne demografske strategije i formiranje posebnog ministarstva za demografiju i iseljeništvo.

"Već sad nemamo dovoljno domaće radne snage za turističku sezonu jer zbog iseljavanja iz kontinentalne Hrvatske nema tko doći raditi u Dalmaciju pa se tijekom sezone uvozi radna snaga sumnjive kvalitete, a time pada i kvaliteta ugostiteljsko- uslužne ponude turizma zbog čega možemo izgubiti brojne turiste", rekao je Pavliček na konferenciji za novinare u Splitu.

Naglasio je da je demografski pad rak-rana Hrvatske zbog koje zvone zvona za uzbunu, a Vladi je zamjerio što ne poduzima ništa u vezi demografije pozivajući premijera Andreja Plenkovića da s time u vezi hitno sazove sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka i demografske stručnjake.

"Potrebno je hitno sazvati takav sastanak radi izrade zajedničke nacionalne strategije demografske obnove Hrvatske u sljedećih 50 godina", istaknuo je Pavliček te dodao kako se te strategije trebaju držati svi, bez obzira bili na vlasti "lijevi" ili "desni".

Pavliček smatra i da Hrvatska mora oformiti zasebno ministarstvo demografije i iseljeništva te iseljeništvu omogućiti dopisno glasovanje što, kaže, ne žele ni HDZ niti SDP.

Po njegovom tumačenju, umjesto bavljenja rješavanjem demografskih poteškoća HDZ i SDP predlažu prekrajanje izbornih jedinica koje bi bile još nepovoljnije jer bi iz demografski opustošenih krajeva bilo još manje zastupnika u Hrvatskom saboru nego sada.

Pri tomu je naglasio kako su Hrvatski suverenisti zauzimaju za jednu izbornu jedinicu u cijeloj Hrvatskoj.

Pavliček je kritizirao Nacionalni stožer Civilne zaštite jer "donosi političke odluke u interesu vladajućih". Usprotivio se cijepljenju djece, a što se tiče cijepljenja odraslih, stajalište Hrvatskih suverenista je da se ljudima prepusti na volju odluka hoće li se cijepiti ili ne.