DETALJI IZ FINSKE ISTRAGE

Patria tijekom 2007. godine u Hrvatskoj dala 1,5 mil. eura mita

10.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Finski policijski izvještaj o korupcijskoj aferi u tvrtki Patria navodi 31. listopada 2007. godine kao datum do kojeg je bilo isplaćeno 1.597.065 eura mita u Hrvatskoj za sklapanje posla kupoprodaje borbenih oklopnih vozila

Izvještaj u postocima navodi iznose koje su navodno primali Walter Wolf i Jure Cekuta, zastupnici i posrednici između Patrije i slovenske vlade te Wolfgang Riedl, Patrijin posrednik u Sloveniji i Hrvatskoj.

U vrijeme za koje dokument tvrdi da je isplaćeno mito hrvatsko Ministarstvo obrane s Patrijom je sklopilo ugovor o kupnji 84 oklopna vozila vrijedna 112 milijuna eura, a ugovor je potpisao tadašnji ministar Berislav Rončević. Kasnije je MORH ugovorio kupnju još 42 vozila

Finski mediji također donose nove optužbe o poslovanju tvrtke Patrija, uključujući prodaju oklopnih borbenih vozila Sloveniji. Nacionalna televizijska kuća YLE u ponedjeljak je u udarnom terminu emitirala emisiju 'Istina o Patriji 2' u kojoj autor Magnus Berglund tvrdi da je podmićivanje bilo sastavni dio poslovanja Patrije u zemljama u kojima je kompanija prodavala svoja vozila.

'Drugi dio Istine o Patriji pokazao je da su istinite informacije iz prvog dijela. Korupcija i industrijska špijunaža istraživane su u trima zemljama, ali sad i u četvrtoj, Hrvatskoj. Prema finskoj policiji, mita je bilo i za druge slične 'troškove' u Sloveniji. Sada znamo da je Patrija platila 3,9 milijuna eura, a za hrvatski posao 1,5 milijuna eura', komentirao je za tportal Blaž Zgaga, slovenski istraživački novinar koji niz godina prati trgovinu i šverc oružja u Sloveniji.

Zgaga je 2008. s Berglundom prekogranično surađivao u istrazi o podmićivanju i također je dao izjavu u najnoviji emisiji.

'Razotkrio se i Berglundov izvor Erkki Heinilä, umirovljeni oficir finske vojske i savjetnik Patrije, čime je efektivno demantirana glavna teorija zavjere Janeza Janše i njegove SDS da je afera Patria izvožena u Finsku iz Slovenije za političke potrebe. To nikad nije bila istina, ali istina je da je finska policija otkrila i u prijavi finskom pravosuđu potvrdila da je stranka SDS jedan od primatelja mita', izjavio je Zgaga za tportal.

Patrija je u Sloveniji mito navodno neuobičajeno isplatila unaprijed, prije naplaćenog posla, a kao glavnog korisnika nelegalne provizije Berglund optužuje tadašnjeg i aktualnog slovenskog premijera Janeza Janšu.

Berglund to na osnovi novinarske istrage tvrdi po drugi puta. Nakon što je YLE objavila prvu Berglundovu informaciju 2008. godine, Janša je ljubljanskom sudu tada zbog klevete tužio Berglunda, finsku televiziju YLE i dva slovenska građanina za 1,5 milijuna eura odštete, ali je uspio u samo jedan posto svog zahtjeva. Postupak je trenutno u fazi žalbe.

Tako, slovensko tužilaštvo još uvijek kazneno progoni Berglunda zbog Janšine tužbe za klevetu, iako je finsko pravosuđe odbilo pravnu pomoć u ovom slučaju smatrajući da Slovenija ne može određivati standarde slobode govora u Finskoj.

No, nije drugi okončan Janšin proces u kojem ga je u skladu s Berglundovim tvrdnjama optužilo i slovensko pravosuđe. U postupku protiv Janše kao tadašnjeg predsjednika slovenske vlade također se tvrdi da je primio mito u poslu isporuke Patrijinih oklopnih vozila vrijednih 278 milijuna eura. Dokument o raspodjeli mita slovenski istražitelji pronašli su u računalu Ivana Črnkoviča, vlasnika tvrtke Rotis. Tvrtka je tada posredovala između Patrije i slovenske vlade.

Kao vođa Demokratske stranke Janša se brani da je bivša vlada protiv njega pokrenula politički progon, ali javnosti zasad nije ponudio nikakve protudokaze. Optuženi uz Janšu i Črnkoviča su spomenuti Walter Wolf, brigadir Anton Krkovič i Jože Zagožen, bivši istaknuti član Janšine stranke.

Za Hrvatsku je ipak važniji ishod kriminalističke istrage u Finskoj. Da Finci misle ozbiljno, potvrđuje i nedavno hapšenje Patrijina menadžera zaduženog za Hrvatsku. Sumnjiče ga za spomenuto podmićivanje hrvatskih političara 2007. godine. Hrvatska policija u isto vrijeme potvrdila je da surađuje s USKOK-om također na toj istrazi.

'Vjerojatno nije slučajno da su u korupcijsku aferu uključeni i hrvatski građani jer je znano da je Slovenija u vrijeme kad je Janez Janša bio obrambeni ministar, od 1990. do 1994. prodavala Hrvatskoj više tisuća tona oružja i municije iz osvojenih skladišta JNA i posredovala pri dovozu velikih količina oružja od međunarodnih trgovca oružjem, sa sjedištem na Beču', upozorava Zgaga.

Nakon dvadeset godina otkrivaju se stare veze švercera oružjem uhodane još početkom 90-ih. Tada su visoki slovenski dužnosnici oružje oteto tadašnjoj JNA, potrebno Sloveniji za obranu, prodavali u Hrvatsku i Bosnu po peterostruko višim cijenama. Kako otkrivaju tri knjige pod nazivom 'U ime države', koju potpisuju Blaž Zgaga i Matej Šurc, to je bio tek početak jer se društvo ubrzo povezalo s međunarodnim trgovcima oružjem i pod embargom Hrvatskoj i Bosni prodavalo oružje po vrtoglavo visokim cijenama.