PRONAŠAO 200 KG RAZNIH DROGA

Pas Pik - noćna mora splitskih dilera

24.07.2013 u 12:26

  • +7

Policijski pas Pik

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić i Jakov Prkić

Bionic
Reading

Gotovo 200 kilograma raznih droga otkrio je u svom šestogodišnjem radnom vijeku vjerojatno jedan od boljih službenih policijskih pasa u Hrvatskoj – belgijski ovčar Pik koji je zbog svojih vještina dilerima na splitskom području postao prava noćna mora

Njegov je vodič, ali i osoba koja s kojom živi i radi 24 sata dnevno policijski djelatnik Odjela za droge Ivica Tolić, koji otkriva da je Pik oštenjen u lipnju 2005. i da je na obuku došao iz uzgajivačnice iz Stubičkih Toplica.

'Na obuku je u Policijsku akademiju u Zagrebu otišao u svibnju 2007. Zajedno smo bili na obuci šest mjeseci gdje sam se obučavao za vodiča. U studenom 2007. Pik je dobio licencu te naučio usvajanje mirisa, pretragu vozila, otvorenih i zatvorenih prostora, torbu i poslušnost', rekao je Tolić.

Već na prvom terenu pronašao heroin

Svoj prvi teren Pik je odradio petnaestak dana nakon dolaska s akademije u Split kada je u Stobreču otkrio 1.339 grama heroina zakopanog pod zemljom. Policija je tada obavila pretragu stana u kojem ništa nije pronašla, ali su pretpostavljali da bi droga mogla biti skrivena oko kuće ili negdje u šumi. Nakon što su se rasporedili pretraživali su teren uz potok. Nije prošlo niti petnaestak minuta, a Pik je kod jednog starog i srušenog bora zastao, legao i vrtio repom. U kutiji od Tupperwera bila je droga.

'Meni je to bila najdraža zapljena. Tada sam shvatio da se radi o izuzetnom psu. S Pikom sam išao i na prvenstvo službenih pasa za detekcije droga u Stubičke Toplice. U konkurenciji 30 pasa Pik je bio peti', otkriva Tolić.

Na Pikovim rezultatima pozavidjeli bi mu i neki ljudi od struke jer je do sada odradio ukupno 36 velikih zapljena u kojima je pronalazio drogu težine veće od pola kilograma. U šest je godina svoje policijske karijere pronašao 35 kilograma heroina, 150 kilograma marihuane, više od kilograma kokaina, 4,5 kilograma speeda, 1500 tableta extazy te kilogram hašiša. S ulice je tako maknuo drogu, ali i na milijune kuna zarade dilerima koji se na Pikovo ime sablažnjavaju i uzmiču.

Toliko je skroman da mu je nagrada za pronađenu drogu tek žuta teniska loptica s kojom se obožava igrati i za njom trčati. 'On je pas koji voli da se netko oko njega brine, baš kao i svi psi. Pružite mu ljubav on će vam trostruko vratiti. Živi zajedno sa mnom i mojom obitelji. Svugdje ide s nama, pa čak i na godišnje odmore. Svi ga volimo', dodaje Tolić.

Rekordno otkriće u Makarskoj

Pik je zaslužan i za pronalazak rekordih 21 kilogram heroina u Makarskoj, vrijednog četiri milijuna kuna iza čega stoji Kanađanin koji je drogu skrio u branike škode fabije, BiH registracijskih oznaka. Policija je u tom slučaju imala saznanja, no tada se nije znalo što se točno krijumčari. U Metkoviću je pregledano osobno vozilo, ali ništa nije pronađeno. Zagonetku je razriješio vrijedni Pik na parkiralištu u Makarskoj. Čim je onjušio automobil sjeo je. To je bio znak da je nešto pronašao.

'Kolegama sam odmah rekao da u automobilu mora nešto biti jer je Pik reagirao. Odjenuo sam kombinezon i uvukao se pod vozilom te ispod zadnjeg branika vidio 'cigle'. Uredno složene. Težile su čak 21 kilogram. Nitko ne bi mogao povjerovati da toliko može stati u branik. Kada smo ih počeli izvlačiti mislili smo da tome neće biti kraja', kaže Tolić.

Za pronalazak osam kilograma heroina u Sinju Tolić je dobio nagradu MUP- a te pohvalu ravnatelja policije. Na takmičenju u Rumunjskoj 2009. Pik i Tolić su osvojili prvo mjesto. Pik je tamo bio najbolji i jedini pas koji je osvojio maksimalnih 300 bodova u radu. U pokaznoj vježbi rada u vatri Pik je pokazao izuzetni njuh, ali i hrabrost. Iako su mu među desetak kutija heroin skrili tek u jednu i posuli je biberom i solju te oko kutije sve zapalili on je bez ikakvog problema pronašao drogu.

Svoje je umijeće Pik pokazao i nama. Tolić je skrio dva markera droge u dva različita automobila na parkingu policijske uprave, a Piku je trebala tek minuta da je otkrije. Sa svojim suradnikom Pik ima poseban oblik komunikacije - sjedne ako je droga skrivena visoko (iznad 50 centimetara), a legne i čeka nagradu ako je skrivena na podu ili dublje.

Osim Pika u PU splitsko-dalmatinskoj već četvrtu godinu radi i njemački ovčar koji je pronašao desetak kilograma droge u Trogiru i Trilju.

Inače, svaka policijska uprava u Hrvatskoj posjeduje po dva psa za detekciju droga, ali i one za eksploziv, napad, trag, ukupno njih osamdesetak. U PU splitsko-dalmatinskoj je njih osam.