(PRED)IZBORNA GODINA

Participacija 10 kuna, rodiljni dopust 98 dana

03.03.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Umjesto 15, participacija će ubuduće biti 10 kuna, a trajanje obveznog rodiljnog dopusta produljuje se sa 70 na 98 dana; najvažnije su to odluke s današnje sjednice Vlade na kojoj nije bilo riječi o prosvjedima kojima se traži ostavka aktualne garniture u Banskim dvorima, a nije se analiziralo ni poskupljenja hrane premda je premijerka to najavljivala

Prema vladinim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju građani bi ubuduće umjesto 15, trebali plaćati 10 kuna za preglede, recepte i uputnice kod svog liječnika u primarnoj zaštiti (liječnika obiteljske medicine, ginekologije i stomatologa). Dakako, ako nisu oslobođeni tog troška zbog plaćanja dopunskog osiguranja ili po nekoj drugoj zakonskoj osnovi.

Premijerka Jadranka Kosor već je izračunala da će to 'za građane značiti uštedu od 150 milijuna kuna', a 'smanjenje participacije za 33 posto omogućili su i rezultati zdravstvene reforme', pohvalio se odmah ministar zdravstva Darko Milinović

Njegova računica kaže da je 'dug Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u posljednje dvije godine smanjen za dvije milijarde kuna pa se za prošlu godinu očekuje pozitivna nula, a dug bolnica smanjen je za oko milijardu kuna, dakle, sa 2,3 milijarde na oko 1,3 milijarde kuna. Racionalizacijom državnih bolnica u Zagrebu ušteđeno je 50 milijuna kuna, a ove se godine očekuje dodatnih 32 milijuna kuna'.

Međutim, nije mogao suspregnuti izljev žalosti što 'SDP-ova Gradska skupština nije sudjelovala u tome', na što se odmah nadovezala Kosor: 'Često su svi odlučni za promjene, štednju, reforme, ali često to počinje i završava samo na riječima, a kad takvo što treba i napraviti, onda ih to malo podupire.'

'Govorili su da se radi o uštedi od 'pišljivih' 20 milijuna kuna, ali svaku uštedu i racionalizaciju treba poduprijeti, a 20 milijuna kuna treba zaraditi. Svatko tko je zaradio i jednu kunu, zna koliko je to naporno', uspjela je izjaviti Kosor.

Vlada se bavila i drugim zakonskim izmjenama pa je tako Saboru predložila i izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se trajanje obveznog rodiljnog dopusta produljuje sa 70 na 98 dana. Uređuje se prijenos prava s jednog na drugog roditelja koji nisu u jednakom radno-pravnom statusu, regulira naknada za dodatni dopust kada ga koriste očevi, preciznije regulira rad u polovici radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te novi način izračuna naknade plaće za takav rad, itd.

Vlada je 'blagoslovila' i Statut Agencije za upravljanje državnom imovinom, koja bi s radom trebala krenuti početkom travnja, a 'amenovala' je i izmjene plana gospodarenja otpadom od 2007. do 2015, kojima se predviđa da dio tereta financiranja tog plana prijeđe sa županija na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je o ukupnom iznosu od oko 30 milijuna eura.

IZA ZATVORENIH VRATA

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Odluku o privremenom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske te odluku o stambenom zbrinjavanju povratnika – bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je danas donijela i Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR), kojom će se u ožujku i travnju 2011. godine u mirovnu operaciju NATO-a na Kosovu na rok od sedam mjeseci uputiti 20 pripadnika Oružanih snaga RH, a koji će koristiti za potrebe sudjelovanja dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Također je prihvaćeno Izvješće o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) u razdoblju od 1. listopada 2009. godine do 31. kolovoza 2010. godine.

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade donesena je i Odluka o izuzimanju od prodaje nekretnina u Medulinu i Ližnjanu, u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju i prijenosu prava vlasništva na Republiku Hrvatsku, bez naknade. Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama d. o. o. na Plan građenja i održavanja autocesta za 2011. Predloženim godišnjim planom Hrvatske autoceste d. o. o. planiraju u 2011. u građenje i održavanje autocesta uložiti ukupno 2.324.221.000 kuna, od čega u građenje 2.038.021.000 kuna, zatim u izvanredno održavanje 150.000.000 kuna te redovno održavanje 136.200.000 kuna.

Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke d. d. u Zagrebu za kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d. o. o. radi financiranja ugovorenih i izvršenih radova za građenje, obnovu i održavanje državnih cesta. Također, izmijenjena je Odluka o davanju suglasnosti društvu Hrvatske ceste d. o. o. za kreditno zaduženje na domaćem tržištu kod Zagrebačke banke d. d. u Zagrebu.