TRAŽI SE VLASNIK

Par se šetao Novigradom pa naišao na kraljevskog pitona!

31.07.2013 u 13:12

Bionic
Reading

Kraljevski piton, zmija koja inače prirodno stanište ima u tropskim šumama i savanama zapadne i središnje Afrike, među ljubiteljima zmija vrlo je često zastupljen kao kućni ljubimac, no onima manje sklonim gmazovima susret s odraslim pitonom najmanje budi strahopoštovanje

I upravo na jednog takvog ljepotana, po svoj prilici iz udobnosti nečijeg doma odbjeglog ljubimca, usred noći naletjeli su gosti istarskog turističkog naselja Mareda kod Novigrada.

'Nije baš uobičajeno da šećete ulicom i naletite na pitona. Preplašeni su bili i njih dvoje i zmija', kaže veterinar Branko Jurić koji je u porečkoj veterinarskoj stanici u Ulici Mate Vlašića s kolegama privremeno udomio 'bjegunca'.

Srećom, par se snašao pa ga je zadržao prekrivši ga kantom te potom pozvao veterinare koji su ga preuzeli. Osim što je djelovao jako uplašeno, piton je k tome bio i iscrpljen, dehidriran, priča Jurić dodajući da mu je kolegica koja se bavi egzotičnim životinjama stoga dala infuziju za oporavak.

'Životinja je sada u jako dobrom stanju i čekamo da se vlasnik javi. Imamo jako puno upita sa svih strana za udomljavanje, no mi se svi duboko nadamo da će se ona vratiti kući. Ne želimo ni pomisliti da je netko ovako lijepu životinju samo tako izbacio na ulicu, mada ima i toga', kazao je ovaj simpatični porečki veterinar.

Doduše, s obzirom na to da je životinja pronađena u noći s nedjelje na ponedjeljak, može se pretpostaviti i da bi vlasnik u potrazi za izgubljenom životinjom već oglasio njezin nestanak ili se javio veterinarima, no u timu koji vodi brigu o 1,2 metra dugom ljepotanu prevladava uvjerenje da bi se pravi vlasnik ipak još mogao pojaviti.

O pronalasku kraljevskog pitona sjajne kože i raskošnih boja obaviještena je i lokalna Turistička zajednica, no, ako se vlasnik ne pronađe, prekrasna životinja poći će naposljetku na udomljavanje.

'S obzirom na to da se radi o zaštićenoj životinji, udomiti se može jedino pod uvjetom da se registrira i da budući vlasnik ima zakonom propisane uvijete', napominje Jurić, a s obzirom na brojne upite, ako vlasnik ne dođe po njega, kraljevski piton će zasigurno otići u dobre ruke, odnosno pronaći će mu se novi dom gdje će mu pružiti kraljevski tretman kakav svaki takav hladnokrvni kućni ljubimac zaslužuje.