slučaj prijavili policiji

Par iz Hrvatske prevaren prilikom kupovine auta preko interneta, evo kako se zaštititi od online kriminalaca

 • Autor: I. I.
 • Zadnja izmjena 28.08.2018 14:25
 • Objavljeno 28.08.2018 u 13:00
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Muškarac i žena prevareni su za nekoliko desetaka tisuća kuna prilikom kupovine automobila putem interneta. Nakon što je prošao rok za dostavu vozila, koje nisu dobili, pokušali su kontaktirati s predstavnikom trgovačkog društva, ali on im se prestao javljati, dok je internetska stranica putem koje su pronašli automobil ugašena

Putem internetske stranice za prodaju vozila, 44-godišnjakinja i 53-godišnjak pronašli su povoljnu ponudu za kupnju osobnog automobila VW Polo iz Velike Britanije te su nakon kraćeg dopisivanja s osobom, koja se predstavila kao predstavnik trgovačkog društva, dogovorili kupnju vozila i uplatili dogovoreni novčani iznos.

Prijavu su uputili porečkoj policiji, a kako ovo nije prvi takav slučaj, iz Policijske uprave istarske upozoravaju građane da budu oprezni kod ovakve kupovine. Navode kako se najčešće radi o nekoliko godina starim automobilima, popularnim modelima s malom kilometražom, koji su u dobrom stanju, no prodaju se po cijeni koja je znatno niža od cijena ostalih automobila u istoj kategoriji.

Također, prevaranti često navode financijske, obiteljske ili različite objektivne probleme zbog kojih što prije moraju prodati automobil te da im je to isplativije u inozemstvu nego u njihovoj zemlji.

Nekoliko savjeta Europola o sigurnoj kupovini putem interneta:

 • Kupujte od provjerenih izvora, koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.
 • Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed - ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.
 • Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete ako vam se netko obrati online i traži novac - razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.
 • Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte.
 • Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).
 • Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti, a neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefaksa kao jamstvo.
 • Provjeravajte trajna plaćanja - prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.
 • Mnogi internetski trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju – dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje donosi takva odluka.
 • Koristite kreditne kartice pri online kupovini – većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novac.
 • Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen – potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.
 • Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše online kupnje – mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!