PROMJENE U GRČKOJ

Papademosova vlada dobila povjerenje parlamenta

16.11.2011 u 19:27

Bionic
Reading

Nova grčka vlada nacionalnog jedinstva koju predvodi Lukas Papademos dobila je u srijedu navečer potporu uvjerljive većine 255 od 300 zastupnika u parlamentu, priopćio je predsjednik parlamenta

Vlada je dobila uvjerljivu većinu 255 od 293 nazočna zastupnika u parlamentu s 300 zastupničkih mjesta, priopćio je predsjednik parlamenta Philippos Petsalnikos.

Koalicija koju su u petak formirali Socijalistička stranka (PASOK) bivšeg premijera Georgija Papandreua, konzervativna stranka (Nova demokracija) i krajnja desnica (Laos), može teoretski računati na potporu najmanje 254 zastupnika.

Dobivši potporu velikog broja zastupnika, nova izvršna vlast želi pokazati Europljanima da će Grčka poštovati smjernice koje su utvrdili njezini vjerovnici, premda su one bolne za Grke. Premijer je uoči glasovanja rekao da je 'optimist' i da vjeruje kako će eurozona 'svladati teškoće'.

'Optimist sam. Eurozona će danas svladati teškoće usprkos razlikama između zemalja (...) i čelnici će donijeti odluke koje će osigurati vjerodostojnost i stabilnost bankarskog sustava', rekao je Papademos pred zastupnicima, nakon trodnevne parlamentarne rasprave.

Papademos je istaknuo da su nužni radikalniji zahvati, uz povećanje manevarskog prostora Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

No ovime se Papademosov radni dan nije završio. U 19.00 sati po srednjoeuropskome vremenu treba se sastati s direktorom Instituta za međunarodno financiranje (IIF), udruge koja okuplja vodeće svjetske banke, Charlesom Dallarom kako bi službeno označili početak pregovora o osjetljivom programu brisanja grčkog duga.

Po pisanju medija, Dallara će iz Grčke otputovati u Frankfurt, gdje će se sastati s čelnicima financijskog sektora koji posjeduju grčke državne obveznice.

No i prije nego su počeli pregovori, eurozona je pojačala pritisak na Grčku zatraživši ponovo u srijedu da se njezini čelnici pisanim putem obvežu kako će poštovati odredbe zadnjeg paketa financijske pomoći prihvaćenog u noći s 26. na 27. listopada u Bruxellesu.

Za vjerovnike je to pisano obećanje nužan preduvjet za isplatu osam milijardi eura pomoći o kojima ovisi kratkoročno preživljavanje Grčke. Taj je iznos dio prvog zajma odobrenog u proljeće 2010. Ljevica u četvrtak organizira prosvjede protiv mjera štednje, obilježavajući ujedno obljetnicu studentskih prosvjeda protiv vojne hunte 17. studenog 1973.

Oporbena ljevica, komunistička stranka (KKE) i radikalna ljevica (Syriza) koje se nisu htjele priključiti koalicijskoj vladi, trebaju izvući na ulicu nezadovoljnike, uz već uobičajeno velik broj studenata i više od 7.000 redarstvenika razmještenih u Ateni.